Gent investeert miljoenen in brandweerkazerne in ... Melle

De nieuwe brandweerkazerne Foto: Marc Bauwens

Gent / Melle - De stad Gent heeft 3,8 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe brandweerkazerne in Melle. Die werd donderdag voorgesteld in aanwezigheid van burgemeester Termont. De kazerne vervangt de post Oost in Gentbrugge en de oude kazerne van Melle. Bewoners van Gent en Melle moeten zo nog beter beschermd zijn.

Bijna twee jaar is er gewerkt aan de nieuwe kazerne op de Brusselsesteenweg. De totale kostprijs bedraagt 5,4 miljoen euro (inclusief btw, erelonen, wegeniswerken en aansluitingskosten). De stad Gent betaalt met 3,8 miljoen euro 70% van de kosten. Melle betaalt de resterende 30% (1,6 miljoen euro). De brandweerzone Centrum doet een extra financiële bijdrage van 500.000 euro.

Onder de vele genodigden donderdag ook Daniel Termont (SP.a), burgemeester van Gent en voorzitter van Brandweerzone Centrum. “Brandweerpost Melle en beroepspost Oost/Gentbrugge versmelten in één gebouw. Het voordeel is dat brandweerzone Centrum zo burgers in die regio nog beter en efficiënter kan bedienen”, zegt Termont.

Drie verdiepingen

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, aangevuld met een technische verdieping. Op het gelijkvloers zitten de stelplaats voor de brandweerwagens en de ambulance, werkplaatsen, magazijnen, technische ruimten en de kleedruimten voor de vrijwilligers. De eerste verdieping omvat de burelen, leslokalen en kantine - de tweede omvat de verblijfsruimten en kleedruimten voor de beroepsbrandweerlui. Op de tweede verdieping bevindt zich ook een buitensportterrein en fitnessruimte, aansluitend op de ontspanningsruimten. Daarnaast is een deel van de buitenaanleg zo voorzien dat het kan gebruikt worden als oefenplein.

Duurzaamheid

Schepen van Facility Management Martine De Regge (SP.a) benadrukt dat het gebouw op het vlak van duurzaamheid hoog scoort. “De isolatiewaarden zijn dubbel zo hoog als vereist, onder meer door driedubbele beglazing, energievriendelijke koeling en een zonneboiler.

Apps

De kazerne is zit vol technologische snufjes. Deuren en poorten kunnen vanop grote afstand gesloten of geopend worden, de omroepinstallatie staat in direct contact met de noodoproepen, de werking van pompen is via apps controleerbaar. Daarnaast is de volledige HVAC-installatie (verwarming, ventilatie en airconditioning) aangesloten op het gebouwbeheerssysteem dat vanop afstand bedien- en raadpleegbaar is. Zo kan de werking van de ventilatiegroepen, van de CV-ketels en van de zonneboiler worden gemonitord via dynamische beelden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio