Schepen van Cultuur wil dat dader wordt opgespoord en restauratie betaalt

Bekraste kunstwerk op Korenmarkt wordt hersteld

Gent - Het bekraste kunstwerk HD400 – de ‘spiegelende poutrel’ – op de Korenmarkt wordt hersteld. De stad heeft daarvoor al een onderhoud gehad met de kunstenares. Wie gaat dat betalen? “De vandaal natuurlijk”, zegt schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a).

Sinds vrijdag schittert de spiegelende pilaar HD400 van de Belgische kunstenares Ann Veronica Janssens in al zijn glorie op de Korenmarkt. Dat er honden tegen plassen, is bijna onvermijdelijk, maar dat iemand er na een dag al krassen in heeft gemaakt, zorgde voor de nodige woestheid bij schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a). Ze stapte naar de politie en diende klacht in tegen onbekenden.

Ook de leden van de commissie Cultuur wilden maandagavond weten wat er precies is gebeurd. De schepen kon hen in de eerste plaats melden dat de ‘poutrel’ wel degelijk zal worden hersteld. “Er is al contact geweest met de kunstenares en haar assistent. Er wordt bekeken hoe het kunstwerk kan worden hersteld en dat zal zo snel als mogelijk gebeuren. Het is afhankelijk van diegene die de herstelling uitvoert”, zegt Storms.Het werk krijgt geen extra bescherming want dat doet volgens de schepen afbreuk aan het werk. 

Vandalisme vrij?

Raadslid Karlijn Deene (N-VA) wilde absoluut weten wie dat gaat betalen en hoe dat vandalisme in godsnaam mogelijk was. “We betalen een miljoen euro voor die kunstwerken en in de overeenkomst stond duidelijk dat de werken “vandalisme vrij” moesten zijn. En na een dag is het al zover”, maakte Deene zich kwaad. Ze werd bijgetreden door onder meer Paul Goossens (CD&V).

“Wie dat gaat betalen? De dader natuurlijk”, antwoordde Storms. “Net daarom heb ik klacht ingediend. En dat we niet het juiste materiaal hebben gebruikt, klopt niet. De paal is van roetsvrij staal, stevig, weerbestendig en niet gevoelig voor beschadigingen. Maar geen enkel materiaal is bestand tegen respectloze vandalen die moedwillig beschadigingen aanbrengen. Als er raadsleden zijn die een beter materiaal kennen om zo'n werk mee te bouwen, hoor ik het graag.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio