Boekenprogramma is langstlopende eigen productie van Vooruit

"Uitgelezen", al 15 jaar een succesformule

Gent - Geen fuif, geen theaterstuk maar een boekenprogramma is de langst lopende voorstelling in Vooruit. Dinsdagavond is het vijftiende seizoen van Uitgelezen gestart met als speciale gasten De Gentenaar-columnist Dimitri Verhulst en regisseur Hilde Van Mieghem.

Lezers vertellen andere lezers één keer per maand welke boeken ze hebben gelezen en wat ze ervan vinden. Tussendoor is er een streepje muziek, achteraf kan je de besproken boeken kopen, of winnen met de tombola. Dat is Uitgelezen, het boekenprogramma van de Vooruit dat gisteravond aan zijn vijftiende jaargang is begonnen. Daarmee is het de langstlopende eigen productie.

“Vijftien jaar geleden draaiden boekenprogramma's rond schrijvers die spraken over of voorlazen uit eigen werk. Nadien waren er vragen uit het publiek, werd er gesigneerd en was het gedaan”, zegt Peter Van den ­Eede, de man die mee aan de wieg van Uitgelezen stond. “Wij wilden dat omdraaien en vanuit de lezer vertrekken. Dat is het geheim van ons succes.”

Bekende mensen

Er zitten dus lezers in de zaal en lezers op het podium. Die laatsten zijn bekende mensen, maar Van den Eede benadrukt dat ze daar niet zitten als bekende mens. “Een minister is bij ons geen minister maar een lezer”, zegt de organisator. Gisteravond waren dat, naar aanleiding van het Film Fest, Dimitri Verhulst, schrijver van verfilmde boeken, en regisseur en actrice Hilde Van Mieghem. Zij werden bijgestaan door de vaste gasten: journaliste Anna Luyten, ex-politicus Jos Geysels en presentatrice Fien Sabbe.

Van den Eede selecteert altijd drie boeken en elke gast geeft een signalement. “Zo krijgen de aanwezigen op korte tijd informatie over een zevental boeken. Wat op het podium gebeurt, is als een gesprek op café of met familie en vrienden. De lezers in de zaal moeten het gevoel hebben dat ze zelf op dat podium kunnen zitten.”

Drie jaar geleden startte Van den Eede met Uitgelezen op School. “We trekken met een bekende schrijver naar middelbare scholen, liefst waar de diversiteit van onze maatschappij goed te zien is. De kinderen lezen de boeken en werken mee aan de voorstelling. Zo tonen we dat lezen niet saai is maar net een ontdekkingsreis kan zijn. Dit jaar gaan we ook naar de Arteveldehogeschool en er lopen gesprekken met de universiteit van Brussel.”

Maand na maand trekt Uitgelezen volle zalen. Het publiek bestaat, dixit Van den Eede, vooral uit 'rijpere' vrouwen. “Dat is altijd zo geweest. Het blijft een ambitie om meer jong volk te lokken. Studenten betalen 4 euro, dus aan de prijs ligt het niet.” Of er nog eens vijftien jaar bijkomen, wordt in oktober 2018 beslist. “Dan zijn we effectief 15 jaar geleden gestart”, zegt de organisator. “Op dit moment ben ik al blij dat mijn kinderen wat ouder zijn en ik er opnieuw in slaag al mijn boeken volledig uit te lezen.” (lacht)

www.vooruit.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio