Gentenaar Bart Roman opent veganistisch restaurant Essence Cuisine in Londen

"Wij willen de gezonde McDonalds worden"

Essence Cuisine Foto: IF

Gent - Gentenaar Bart Roman opende in Londen onlangs het veganistische restaurant 'Essence Cuisine'. Op termijn wil hij 50 plantaardige restaurants wereldwijd. “Wij willen de gezonde McDonalds worden”, zegt Roman.

Wat drie jaar geleden in Gent een pop-up restaurant was, is vandaag een volwaardig veganistisch restaurant. De opvallendste wijziging is het adres. Essence Cuisine ligt niet meer in Steendam, maar in Leonard Street, in de hippe Londense wijk Shoreditch. “Ik overwoog Gent, Brussel, Antwerpen en Amsterdam, maar de kans op slagen is het grootste in Londen”, zegt uitbater Bart Roman.

Na successen met nachtclubs in Gent, Antwerpen en Knokke onderging hij een gezondsheidskuur in Amerika. Sindsdien omzeilt hij de valkuilen van het nachtleven en organiseert hij gesmaakte muziekfestivals (WeCanDance en Fire Is Gold) die gezond eten aanbieden. Gisterenavond zat Roman nog aan tafel bij Van Gils & gasten omdat hij Lieven Van Gils hielp met zijn #veganchallenge.

Opvallend interieur

Sant in eigen land dus, maar in Londen zijn ze wel wat meer gewoon. In de eerste plaats moet Essence Cuisine eten van topkwaliteit serveren. Op het menu alleen plantaardige gerechten, klaargemaakt door een Franse chef. “We zijn een dikke maand open en krijgen zeer goede commentaar. 75 procent van wat op de kaart staat is 'raw food'. Alle gerechten kosten minder dan tien pond en er zijn 28 zitplaatsen, maar we mikken vooral op take-away.”

Meer nog dan de kaart, springt het interieur in het oog. Essence Cuisine baadt niet in een summer of love sfeertje met veel groen en hout. “Het ontwerp is van de Zweedse architect Andreas Bozarth Fornell. Ik wilde bewust iets anders. Een strak, tijdloos interieur dat er over vijf jaar nog even fris uitziet. Dat is gelukt”, zegt Roman. Zo goed zelfs dat het interieur geprezen wordt op de bekende designwebsite Wallpaper. Zo blij als een kind was Roman daarmee.

Restaurant in Gent?

Eens Essence Cuisine op volle toeren draait, is Roman niet van plan achterover te leunen. De Gentenaar is razend ambitieus. “Op korte termijn wil ik met mijn zakenpartner Wim Van der Borgh in Londen nog een tweede en een derde restaurant openen en op langere termijn willen we een vijftigtal restaurants wereldwijd. Wij moeten een soort gezonde McDonalds worden. Of we in Gent nog eens een restaurant openen? Dat zou kunnen.”

www.essence-cuisine.com

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio