Nieuwe moskee niet opgezet met kritiek van N-VA

Nieuwe moskee niet opgezet met kritiek van N-VA

Woordvoerder van de moskee Ercan Tok Foto: LVA

Gent - Diyanet België, de organisatie achter de nieuwe, grote moskee in de Gentse Rabotwijk, is niet opgezet met de kritiek die N-VA maandagochtend uitte. Woordvoerder Ercan Tok benadrukt dat de bouwvergunning in orde is, de moskee openstaat voor iedereen en er geen geld uit Turkije komt.

N-VA zat maandagochtend op de kap van de nieuwe, grote Gentse moskee. De partij tweette dat “Die moskee in Gent niet is erkend, ook geen aanvraag heeft ingediend voor erkenning en bijgevolg 0 euro subsidies krijgt van Liesbeth Homans”.


Gents lijsttrekker Elke Sleurs (N-VA) verstuurde dan weer een persbericht waarin ze linken legt met Diyanet Turkije, vreest voor de integratie van de Turkse Gentenaars en het mobiliteitsbeleid rond de moskee op de korrel neemt.

Ercan Tok, advocaat en al sinds 2006 de drijvende kracht achter de moskee, kan niet lachen met de kritiek. “Om te beginnen is zo’n erkenningsaanvraag niet verplicht. Alleen een moskee die subsidies wil, moet dat doen. En ja, wij gaan een aanvraag indienden, maar dan wel als de moskee gebouwd is. Wij hebben niets te verbergen. Alle bouwvergunning zijn goedgekeurd door de stad Gent.”

Hele buurt welkom

De advocaat verwijst ook naar de bouwvergunningen om de kritiek te pareren als zou de moskee slecht zijn voor de integratie van de Turkse Gentenaars. “Dat we ons aan de regels houden, toont net aan dat we ons integreren. Bovendien is iedereen uit de buurt hier welkom. In de polyvalente zaal kunnen tal van activiteiten worden georganiseerd.”

En zo komen we bij mobiliteit. Volgens N-VA is de moskee niet op maat van de nu al drukke Rabotwijk, maar dat klopt niet volgens Tok. “We zijn een moskee voor mensen uit de buurt. Die komen te voet of met de fiets, de tram stopt hier, net als de bus. Ook daar moesten we allemaal rekening mee houden vooraleer we een vergunning kregen van de stad. Als activiteiten te groot zijn voor onze moskee dan huren we een feestzaal buiten Gent en dan weegt dat niet op de buurt.”

Geen Turks geld

De linken met Diyanet Turkije, het Turkse agentschap voor religieuze zaken, zijn volgens Tok onbestaande. “Diyanet België doet zijn eigen ding. We ontvangen geen euro vanuit Turkije. Zelfs als we geld zouden vragen, zouden we niets krijgen. Er zijn 30.000 Turken in Gent. Als die allemaal 200 euro geven zitten we aan de zes miljoen die nodig voor de bouw.”

Diyanet België laat vanuit Brussel nog weten dat er vanuit Turkije inderdaad imams naar Gent worden gestuurd, maar bevestigt dat er verder geen linken zijn, van welke aard dan ook. "En na een tijd keren die imams terug naar Turkije en worden ze vervangen door plaatselijke imams", klinkt het.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio