Daniel Termont hard voor relschoppers die kraakpand binnenvallen

“Het Westen, maar niet het Wilde Westen”

Gent - Burgemeester Daniel Termont reageert zondag scherp op raid die 25 Buffalo’s hielden op een kraakpand aan het Stapelplein. Dat hij Roma beter behandelt dan Gentenaars wuift hij van de hand. Volgens de Thomas Gillis, advocaat van de aangehouden Buffalo, kent Termont zijn dossier niet.

 

25 supporters van KAA Gent vielen vrijdagnacht na de gewonnen wedstrijd aan het Stapelplein een door Roma gekraakt huis binnen. Compleet onaanvaardbaar gedrag, volgens burgemeester Termont. “Kraken kan niet, maar dit ook”, zegt Termont. “Tot op vandaag is de enige oplossing voor dit soort zaken naar de vrederechter stappen.”

Het onwettelijke gedrag van de heethoofden leverde hen op sociale media heel wat applaus op. Politiek werd het dan weer gerecupereerd door onder meer Peter Dedecker van N-VA. Hij schreef op Twitter “Onaanvaardbaar maar begrijpelijk dat mensen recht in eigen handen nemen wanneer burgemeester faalt in zijn kerntaken”.

Een uitspraak een volksvertegenwoordiger onwaardig, noemt Termont dat in een reactie aan De Gentenaar. “Dat wil zeggen dat iedereen het recht in eigen handen mag nemen. Dat we mensen mogen aanvallen met wapens en stokken. En de N-VA is nog fier op dit soort uitspraken ook. Het is niet mijn samenleving waarin groepen andere mensen gaan afkloppen omdat ze een huis hebben gekraakt. We leven in het Westen, niet in het Wilde Westen.”

Peter Dedecker ontkent dat hij vindt dat iedereen het recht in eigen handen mag nemen. "Ik zeg alleen dat Termont inconsequent en inconsistent is. Hij zegt dat dakloze krakers uit een leegstaand pand jagen, hartvochtig is. Maar een pand kraken is ook het recht in eigen handen nemen. Waarom mag de ene groep dat wel en de andere niet. Door die houding creeërt hij die Far West-situaties. Zo beginnen bepaalde groepen te denken dat ze achtergesteld worden en soms heb je dan maar een klein vlammetje nodig om de boel te doen ontploffen, zoals vrijdag. Voor mij moet iedereen de wet volgen."
 ,
Niet oneerlijk

Dat de verdachten van de raid het gevoel hebben dat Termont beter zorgt voor Roma dan voor zijn eigen burgers, vindt de burgemeester onbegrijpelijk. “Ik kan dat gevoel niet wegnemen, maar het klopt niet. Ik geef die Roma geen sociale woning. Als ik dat wel zou doen, dan zou ik pas oneerlijk zijn tegenover al die duizenden Gentenaars die op een wachtlijst staan. Die Roma kraken uit noodzaak. Een tijd geleden sliepen ze nog in een park. Dat die relschoppers daar eens over nadenken als thuis zijn.”

Wie nog niet thuis is, is een van de zes opgepakt KAA Gent-supporters. De 24-jarige Gentenaar werd zaterdag door de onderzoeksrechter aangehouden en zit nog zeker tot woensdag in de cel. “Onbegrijpelijk”, zegt zijn advocaat Thomas Gillis.

Geen heiligen 

“Deze zaak moet herleid worden tot zijn ware proporties en ze moeten van die zigeuners geen heiligen maken”, benadrukt de advocaat. “Die jongens werden opgehitst door de beelden van journalisten die werden klemgereden en de obscene gebaren. Veel van die gasten komen uit de buurt en wilden eens gaan zeggen dat ze dat niet pikten. Ze gingen wat intimideren, maar zeker niemand in elkaar slaan.”

Als Termont over “afkloppen” spreekt kent hij volgens Gillis zijn dossier niet. “Het stadsbestuur zou beter zorgen dat het kraken van huizen tot het verleden behoort. Zeker in een stad waar voor het overige de burger geen voet verkeerd mag zetten of beboet wordt. Mensen raken daar gefrustreerd en geïrriteerd door.”

KAA Gent

Dat de verdachten van de raid KAA Gent-suporters zijn, is pijnlijk voor de club. KAA Gent veroordeelt het gedrag. "Mocht uit het momenteel gevoerde onderzoek blijken dat er betrokkenheid is van KAA Gentsupporters, dan zal de club zich beraden over verdere acties ten aanzien van deze supporters", klinkt het. 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio