Relschoppers leggen uit waarom ze kraakpand binnenvielen

Relschoppers leggen uit waarom ze kraakpand binnenvielen

* Foto: IF

Gent - “We wilden een signaal geven naar toekomstige huisvredebrekers: blijf van een ander zijn grief!” Dat zegt een van de KAA Gent-supporters die vrijdagnacht de gekraakte woning aan het Stapelplein binnenviel in een gesprek met De Gentenaar.

Met 25 waren ze. De Buffalo’s die vrijdagnacht, na de gewonnen wedstrijd tegen Standard Luik (1-0) afzakten naar het Stapelplein. Daar kraakt een familie Roma het oude café Den Anker en de KAA Gent-supporters wilden eens tonen wie de baas is in Gent. De politie was massaal aanwezig en kon zes mannen oppakken. Een van hen zit nog zeker tot woensdag in de cel.

In een gesprek met De Gentenaar legt een van de relschoppers uit welke gedachte er achter de nachtelijke escapade zat.

“Voor de duidelijkheid: wij distantiëren ons van elke politieke strekking. Wij zijn het volk dat het beu is om continu uitgebuit en belachelijk gemaakt te worden. Wij moeten op al ons tellen passen of we krijgen sancties, maar de wetteloosheid die mensen genieten ten koste van anderen aanvaarden wij niet meer. We hebben genoeg op onze kap laten zitten.”

Is het niet beter om jullie ongenoegen op een vredevolle manier duidelijk te maken?

“Die Roma worden als slachtoffer beschouwd, maar een paar dagen geleden hebben ze nog journalisten klem gereden. Trouwens, er was niemand aanwezig in dat gebouw toen we toekwamen. We hebben geen Roma gezien. Alleen politie met helmen en schilden. We zijn misschien vier meter binnen geweest. Het was ook niet de bedoeling om mensen te verwonden en dat huis te vernielen.”

Wat wilden jullie dan wel doen?

“We willen een signaal geven naar toekomstige huisvredebrekers: blijf van een ander zijn grief! We hebben geen nieuwe acties gepland, maar wie van plan is te kraken weet maar best dat wij er zijn. We hebben niets tegen echte krakers. Dit was een reactie tegen hen, (doelt op Roma; nvdr) en het bestuur. Het volk is dat beu. En nu zijn wij plots de slechte, maar die gasten gedogen ze.”

De burgemeester vindt jullie actie onaanvaardbaar

“Termont beschermt hen en niet zijn eigen mensen. Mensen komen terug van een weekend en hebben plots geen onderdak meer en moeten betalen voor een ander. Maar oh wee als ge uw eigen grief gaat halen. Onze boodschap is duidelijk: blijf van een ander zijn grief. Iedereen werkt om ergens te komen, maar anderen mogen gewoon in uw kot komen en journalisten klem rijden. Ze lachen ons vierkant uit en Termont heeft meer appreciatie voor hen dan voor de Gentenaars.”

Wat moet er gebeuren?

“Ze moeten een huis zoeken en zich integreren, zoals iedereen. En dan zullen wij als maatschappij hulp geven aan wie echt hulp nodig heeft, ongeacht wel geslacht, ras of afkomst.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio