Politieman veroordeeld voor slagen tijdens betoging tegen ponton Graslei

Gent - Een Gentse politieman is donderdag veroordeeld voor zijn hardhandig optreden tijdens een betoging vorig jaar tegen een privéfuif op een ponton aan de Graslei.

Projectontwikkelaar MG Real Estat legde in oktober vorig jaar voor nog geen 1500 euro tien dagen een ponton aan de Graslei om walking dinners te organiseren. Die ongeziene privatisering van het toeristisch hart van Gent viel niet bij iedereen in goede aarde. Op 6 oktober voerden enkele honderden actievoerders tijdens de “De Nachtopstand” protest.

De opstand liep uit de hand toen enkele relschoppers met bier en frieten begonnen te gooien. De politie kwam tussenbeide, maar dat optreden verliep niet volgens de regels van de kunst. Een actievoerder die zich passief verzette, kreeg klappen met een matrak. Het slachtoffer had een gebroken pink en het kraakbeen in zijn andere vingers was verschoven. Hij kon twee maanden niet werken.

LEES OOK: Klacht over "politieagressie" aan Graslei-ponton

Tegenstrijdigheden

De politieman werd gisteren door de rechtbank veroordeeld voor zijn te hardhandig optreden. “Het dossier zit vol tegenstrijdigheden, maar het geweld dat werd toegepast was lukraak”, zegt de rechtbank. “Ook een politieman kan zich vergissen, maar geef dat dan gewoon toe. Het toegepaste geweld was niet evenredig met het doel dat werd nagestreefd.”

De politieman heeft altijd beweerd dat het niet de bedoeling was die pink te breken en dat hij op de onderarm mikte. De rechtbank beseft dat de situatie op het moment van de feiten hectisch was en wil de goede carrière van de agent niet in het gedrang brengen. Vandaar kreeg hij de gunst van de opschorting.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees