Meer dan 300 vermiste Gentse fietsen opgevist

Meer dan 300 vermiste Gentse fietsen opgevist

* Foto: Waterwegen en Zeekanaal NV

Gent - Meer dan driehonderd (300!) vermiste fietsen zijn afgelopen week letterlijk boven water gekomen tijdens de jaarlijkse waterpeildaling door Waterwegen en Zeekanaal NV. Met 15.000 euro per jaar is dat “fietsvissen” een kostelijke affaire. Ander drijfvuil opkuisen, is goed voor nog eens 100.000 euro per jaar.

Records zijn er om te breken, maar van sommige wordt de Gentenaar alleen maar triest. Zoals dat van de jaarlijkse waterpeildaling van de Gentse binnenwateren door Waterwegen en Zeekanaal NV. Dit jaar werden meer dan driehonderd fietsen opgevist. “Een triest record dat de Vlaamse waterwegbeheerder jaarlijks onnodig veel energie, tijd en geld kost”, zegt Waterwegen en Zeekanaal NV.

15.000 euro per jaar

Dat laatste is niet gelogen. De fietsen opvissen kost elk jaar 15.000 euro. Er waren dit jaar meer dan 200 werkuren nodig om de Gentse waterwegen grotendeels fietsvrij te maken. Ander Gents drijfvuil opkuisen, kost nog eens 100.000 euro per jaar. Behalve fietsers haalden arbeiders ook verkeerssignalisatie, winkelkarren en zelfs een wasmachine boven. In de buurt van de Kinepolis en de Europabrug had de waterwegbeheerder het meeste werk.

De fietsen onder water laten liggen, is geen optie. De kans op onveilige situaties of schade aan recreatievaartuigen is te groot. Het grootste deel van de teruggevonden fietsen is helaas klaar voor de schroothoop. De politie komt volgende week wel nog even langs om te kijken of er nog fietsen geïdentificeerd kunnen worden.

Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV organiseert elk jaar een waterpeildaling in de Gentse binnenstad. Dit moet eigenaars van panden langs de waterkant toelaten om hun gevels te inspecteren of eventuele herstellingswerken uit te voeren aan en onder de waterlijn. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio