Turkse Gentenaar was nog maar net veroordeeld voor intrafamiliaal geweld

Discussie over gsm kost vrouw bijna het leven

Discussie over gsm kost vrouw bijna het leven

* Foto: *

Gent - Een Gentse Turk riskeert 18 maanden cel omdat hij onder de ogen van zijn kinderen zijn vrouw tot bloedens toe in elkaar sloeg. De vrouw had haar gsm niet meteen afgegeven.

“In januari heb ik u licht gestraft omdat ik in u geloofde. En nu staat u hier weer voor gelijkaardige feiten. Dat vonnis was meer dan een blaadje papier. Ik ben toen te mild geweest, maar dat overkomt mij geen tweede keer.” Rechter Caroline Blomme had het vrijdag duidelijk hoog zitten dat een Gentse Turk in korte tijd een tweede keer voor haar zetel stond voor intrafamiliaal geweld.

In augustus sloeg de man in het bijzijn van zijn kinderen zijn vrouw in elkaar omdat ze niet snel genoeg haar gsm aan hem gaf toen hij dacht dat ze aan het chatten was met een andere man. Toen hij de gsm in handen kreeg, sloeg hij haar daar volgens het parket tot bloedens toe mee op het hoofd. Hij greep de vrouw ook bij de keel tot ze buiten adem was.

Dader gaat bij mama wonen

Het 10-jarig zoontje van het koppel liep de straat op in zijn onderbroek en riep dat zijn papa zijn mama aan het vermoorden was. Het parket vorderde gisteren 18 maanden effectieve opsluiting. Dennis Van Overstraeten, de advocaat van de man, ziet meer heil in een voorwaardelijke straf gekoppeld aan strenge probatievoorwaarden, zoals een totaal contactverbod. “We ontkennen het geweld niet en hij moet gestraft worden. Maar niet alles wat die vrouw zegt klopt. Hij heeft haar niet geslagen met een gsm en ook niet geprobeerd haar te wurgen. Als hij zou vrijkomen gaat hij bij zijn moeder wonen.”

Op 8 december doet de rechtbank uitspraak in deze zaak. Rechter Blomme gaf de man vrijdag nog mee dat het in ons land is toegelaten dat een vrouw op Facebook bevriend is met mannen. “Wat als ze die gsm niet meteen had afgegeven? U bent een gevaar om mee samen te leven”, zei de rechter. De beklaagde zei alleen dat hij spijt had.

Nieuw project tegen intrafamiliaal geweld

Net vrijdag werd in het provinciehuis in Gent, in aanwezigheid van het kabinet van Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen en in aanwezigheid van het kabinet van Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir, de kick off voorgesteld van de toetsingsfase van het pilootproject inzake multidisciplinaire aanpak van Intrafamiliaal Geweld (IFG) in Oost-Vlaanderen.

"Het fenomeen partnergeweld vereist een multidisciplinaire aanpak met een geïntegreerd slachtoffer- en daderbeleid", zegt het Gentse parket in een persbericht. "Bij de aanpak van dit fenomeen is het van cruciaal belang dat informatie tussen de verschillende tussenkomende actoren kan worden gedeeld."

In het kader van het nieuwe artikel 458 ter SW kan in sommige gevallen het beroepsgeheim worden doorbroken. In casu kan dit worden gerealiseerd door middel van een protocol dat wordt ondertekend door de procureur des Konings, wat vrijdag ook gebeurd is. Het parket OVL, met ondersteuning van het parket-generaal Gent, werkt actief mee aan dit pilootproject.


 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees