Ontploffing ArcelorMittal: meer duidelijkheid over oorzaak

Ontploffing ArcelorMittal: meer duidelijkheid over oorzaak

* Foto: *

Gent - Er is meer duidelijkheid over de dodelijk ontploffing van maandag bij ArcelorMittal. Slachtoffer Robin Calemyn (25) wordt volgende week woensdag gecremeerd.

In een interne brief liet de directie van ArcelorMittal vrijdag weten dat er meer duidelijkheid is over de explosie van maandag. Daarbij liet een personeelslid het leven en raakten twee anderen zwaargewond. “De elektrofilter is ontploft op het moment dat men de hoogspanning op de filter inschakelde”, zegt het bedrijf.

Zuurstof 

Een explosie wordt volgens het bedrijf veroorzaakt door drie factoren: brandstof, zuurstof en een ontstekingsbron. In het geval van ArcelorMittal was de brandstof afkomstig van het cokesgas, de zuurstof van de lucht in de filter en de ontsteking door het inschakelen van de hoogspanning.

“De oorzaak van de zuurstofaanwezigheid ligt nog niet vast”, zegt ArcelorMittal. “Een diepgaande inspectie van de filter tijdens de ontmanteling zal ons hopelijk meer leren over de zone waar de ontsteking is gestart.”

Uitvaart

Volgende week woensdag 29 november wordt Robin Calemyn (25) gecremeerd in het uitvaartcentrum Westlede in Lochristi. De uitvaartplechtigheid start om 11 uur.

De cokesfabriek en de installaties van de nevenproducten zijn donderdag in dienst genomen. Het cokesgas wordt niet meer gefakkeld, maar verwerkt door de verschillende installaties van de nevenproducten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio