Met een drone boven Gent vliegen? Dit zijn de nieuwe regels

Met een drone boven Gent vliegen? Dit zijn de nieuwe regels

* Foto: IF

Gent - U wilt met een professionele drone boven Gent vliegen, dan moet u dat vanaf nu een maand op voorhand aanvragen. Dat staat in een artikel dat is toegevoegd aan het Gentse politiereglement. Bedoeling is dat brandweer en/of politie veiligheidsadvies kan geven.

Voor de duidelijkheid: de nieuwe regels gelden niet voor recreatieve drones of speelgoed drones. Daar is geen meldingsplicht voor nodig. De voorwaarden voor dat soort drones vindt u terug op de website van de FOD Mobiliteit.

Wie een professionele drone het Gentse luchtruim wil insturen, moet dat vanaf vrijdag 1 december 2017 een maand op voorhand melden. Dat geeft politie en brandweer te tijd om na te gaan of alles wel veilig is. De burgemeester kan nadien toestemming geven, een verbod op leggen of extra voorwaarden opleggen als de openbare orde verstoord dreigt te worden.

De aanmeldingsprocedure is afhankelijk van waar u die professionele drone wil gebruiken. Als de drone gebruikt wordt voor een evenement dan moet u zich hier aanmelden. Wilt u filmen maar niet in het kader van een evenement dan moet u zich hier aanmelden. Wanneer burgers aanduiden in het meldingsformulier dat ze een drone gaan gebruiken, moeten ze nog wat extra info doorsturen naar de politie via ceb@politie.gent.be. Dit staat ook zo vermeld in beide meldingsformulieren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio