Na 'Peking Express': haven haalt duizenden vrachtwagens van de weg

Na 'Peking Express': haven haalt duizenden vrachtwagens van de weg

* Foto: *

Gent - Vijf projecten van North Sea Port die duizenden vrachtwagens van de weg halen, krijgen samen 300.000 euro van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). ­Onder meer de treinverbinding tussen Gent en Mortara in Noord-Italië wordt uitgebreid.

Willebroek is bij het grote publiek bekend door discotheek Carré, maar het is binnenkort ook de bestemming van binnenvaartschepen die vertrekken vanuit de haven van Gent. “Die verbinding is volledig nieuw. Ze wordt gemaakt om vrachtwagens van de weg te halen”, zegt Johan Bresseleers, woordvoerder van North Sea Port, het fusiebedrijf van het Gents Havenbedrijf met Zeeland Seaports.

Het is maar een van de vijf projecten die North Sea Port heeft ingediend bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Die wil jaarlijks 350.000 vrachtwagens minder op onze wegen en steekt daarom 2 miljoen euro in zestien initiatieven, waaronder vijf Gentse. “Alle ondersteunde projecten maken slim gebruik van de sterke alternatieven voor het wegtransport”, zegt Weyts.

Ook in het weekend

Behalve de verbinding tussen Gent en Willebroek en de Volvo-trein tussen Gent en China (zie De Gentenaar van donderdag), springt ook de bijkomende trein tussen Gent en Mortara, 80 kilometer van Milaan, in het oog. “Vijfmaal per week rijdt die trein heen en weer. Dankzij de nieuwe investering rijdt hij ook in het weekend één keer over en weer”, zegt Bresseleers. “Een trein kan 50 tot 100 containers vervoeren. De impact op het wegvervoer is dus groot.”

De minister keurde ook twee havenoverschrijdende voorstellen goed. Zo wordt de bestaande binnenvaartlijn Gent-Antwerpen-Rotterdam verder uitgebouwd, net als de verbinding tussen Gent en Zeebrugge.

Het totale aantal vrachtwagens dat door de vijf Gentse maatregelen kan worden geschrapt, is voorlopig moeilijk te berekenen. “Maar het zullen er duizenden zijn”, zegt Bresseleers. Net als de Vlaamse regering investeert ook North Sea Port, gespreid over drie jaar, 300.000 euro in de projecten.

Bedrijven in de haven van Gent proberen al langer vrachtvervoer van de weg te halen. Zo startte het logistiek bedrijf Danser Group in december 2016 met een containerbinnenvaartdienst tussen de haven van Rotterdam, Zeeland Seaports en Gent. Dat was niet alleen grensoverschrijdend: “De service maakt ook optimaal gebruik van de havens en verschuift lading van de weg naar de binnenvaart”, klonk het toen.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio