Patrick Stalpaert (31) enige kandidaat Prins Karnaval, maar hij krijgt het niet cadeau

"De lat ligt hoog in Ledeberg. Dat is hier Klein Aalst"

Organisatiecomité Karnaval Ledeberg (Rechts van voor Patrick Stalpaert) Foto: SLN

Gent - De carnavalsverkiezing van Ledeberg is gered! Patrick “Plasco” Stalpaert (31) heeft zich op de valreep kandidaat gesteld. Op 27 januari de titel van “Prins Karnaval van Ledeberg 2018” binnenhalen, wordt evenwel geen sinecure. Ook al is hij de enige deelnemer.

Het was op de vrolijke tonen van “Zubilee – 25 jaar Karnaval Ledeberg” dat Keizer Christof Cauwels, voorzitter van vzw Karnaval Ledeberg, zaterdagvoormiddag in het oude vredegerecht van Ledeberg het slechte nieuws bracht: “De verkiezing van Kinderprins en Kinderprinses gaat dit jaar niet door. En we hebben helaas maar één kandidaat gevonden voor de verkiezing van Prins Karnaval.”

Dat laatste maakt Patrick Stalpaert, een 31-jarige decorbouwer met tekenen, schilderen en, natuurlijk, carnaval als hobby’s wel meteen de redder van het vaderland, of tenminste van de Ledebergse carnavalswereld. “Chapeau! Had hij het niet gedaan was er dit jaar geen verkiezing”, zei Keizer Christof terwijl hij letterlijk zijn kleurrijke hoed afnam voor Stalpaert.

Dat “Plasco”, Stalpaerts roepnaam op en rond Ledebergplein, als enige naar de blijkbaar niet meer zo populaire titel dingt, wil niet zeggen dat hij de wedstrijd ook wint. “De carnavalswedstrijd van Ledeberg win je namelijk niet op één been”, vertrouwt Keizerin Simonne de verzamelde pers toe. “Er is een presentatieproef, een kennisproef, een behendigheidsproef en een showproef. En nadien moet minstens 60 procent van het publiek vinden dat het goed was. Of je daarvoor moet studeren? Je moet op z’n minst weten hoeveel inwoners Ledeberg heeft en hoe de straten hier heten.”

Klein Aalst

Keizer Christof, die net als Simonne zijn eretitel te danken heeft aan drie overwinningen, geeft nog wat meer uitleg: “De lat in Ledeberg ligt hoog. Ze noemen dat hier niet voor niets “Klein Aalst”. Hier moet je niet in jeans en T-shirt op het podium komen. Je moet een lied maken en dat live zingen, cd’s gaan verkopen, kostuums maken, een show voorbereiden, … Dat kost allemaal veel geld en moeite. Daarom vinden we steeds minder kandidaten. Al is de jonge generatie precies weer in actie geschoten.”

Ondanks het hoge niveau kijkt Plasco vol vertrouwen naar de 27ste. Dat mag niet verwonderen. Hij werd eerder al Prins Karnaval in 2006, toen nog als lid van LKV “De Buit’lupers”, en eindigde nipt tweede in 2013 als lid van LKV “De Muiletrekkers”. Vorig jaar richtte hij trouwens zijn eigen Ledebergse Karnavalvereniging op: “Trek et mij ni schille”, plat Gents voor “ik trek het mij niet aan”. Voor de liefhebbers, tussen 1994 en 2005 was Plasco aangesloten bij “De Lochtandjuuns”.

Doodskoppen

Maar waarom bouwt een jonge dertiger in deze moderne tijden nog praalwagens? “Ik ben opgegroeid met carnaval en ik wil dat het blijft bestaan. Bovendien hou ik van het creatieve werk met hout en metaal”, vertelt Plasco. En een toekomstige Prins Karnaval, mag die vol met tatoeages staan? Deze vindt alvast van wel. “Ik zie graag doodskoppen en heb een tatoeage van het woord karnaval in speciale letters.”

Finaal geeft Plasco met het zelfgeschreven “Drei moal elve” een voorsmaakje van de show die hij tijdens de verkiezingsavond gaat opvoeren. De titel van het super opzwepende nummer verwijst naar de 33ste Ledebergse carnavalstoet en de start van carnaval op 11 november om 11.11 uur. En of het een oorwurm is! De overwinning lijkt alvast niet veraf.

Info
De verkiezing van Prins Karnaval gaat door op 27 januari vanaf 20 uur in de Theaterzaal van het Dienstencentrum Ledeberg.
Toegang: 8 euro. De opbrengst gaat naar de carnavalstoet op 24 februari.
www.karnalvalledeberg.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio