Raad van bestuur wil betere crisiscommunicatie en overleg over bruikleen van privéverzamelaars na problemen met Russische kunst

Russische crisis in MSK. Dit is wat directrice Catherine de Zegher ervan denkt ...

Russische crisis in MSK. Dit is wat directrice Catherine de Zegher ervan denkt ...

Catherine de Zegher Foto: DVH

Gent - Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) moet beter communiceren in tijden van crisis en het moet met andere musea overleggen hoe te handelen bij inkomende bruiklenen uit privécollecties. Dat besliste de raad van bestuur donderdag in de nasleep van de zaak Toporovski. Directrice Catherine de Zegher dacht nooit aan opstappen en zegt dat het MSK geen imagoprobleem heeft.

Het MSK kwam de afgelopen weken in een storm terecht nadat tien internationale kunsthandelaars en curatoren 26 Russische kunstwerken die in het museum hingen, bestempelden als “hoogst twijfelachtig”. De avant-garde werken van artiesten als Kandinsky en Malevich uit de collectie van Olga en Igor Toporovski werden eind januari uit de zalen verwijderd. De laatste stand van zaken is dat Igor Toporovski zelf een aantal werken laat analyseren. Critici zeggen dat hij daardoor de werken kan kiezen waarvan hij weet dat ze de test zullen doorstaan.

Vrijdag stuurden de Stad Gent en het museum een persbericht uit naar aanleiding van de raad van bestuur die donderdag plaatsvond. Daar gaf directrice van het MSK, Catherine de Zegher, een uitgebreide toelichting over de totstandkoming van de bruikleenovereenkomst met de Stichting Dieleghem (de stichting van Olga en Igor Toporovski; nvdr). Die presentatie doet ze maandagavond 5 maart tijdens de commissie Cultuur nog eens over.

Slechte communicatie

De raad van bestuur gaf vrijdag al mee dat er in dit dossier te weinig gecommuniceerd is door het MSK. “De communicatie in tijden van crisis moet versterkt worden”, klinkt een eerste verbeterpunt. Een tweede werkpunt gaat over de houding die het museum moet aannemen wanneer bruiklenen worden aangeboden door privéverzamelaars: “De raad suggereert dat musea steeds een bewijs van authenticiteit zouden opvragen en vraagt dit te bespreken met de andere musea in het Vlaams Museumoverleg”.

Gevraagd naar een reactie zegt Catherine de Zegher dat de hele sector lessen kan trekken uit de zaak van de Russische avant-garde en dat ze de bladzijde wil omslaan. “Ik agendeer het advies van de raad van bestuur en bespreek de zaak met de andere erkende musea. Verder wil ik vooral naar de toekomst kijken”, zegt de Zegher. “Het MSK heeft door deze zaak geen imagoprobleem. Geen enkele bruikleen voor onze komende tentoonstellingen is ingetrokken. Dat zegt genoeg.” Dat laatste wordt bevestigd door Gents schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A): “Hier en daar wordt het tegendeel beweerd, maar dat klopt hoegenaamd niet”.

De waarheid

Op de vraag of het MSK in de toekomst nog gaat samenwerken met de Stichting Dieleghem zegt de Zegher "dat dit nu niet aan de orde is". Ook zegt ze dat de hele zaak in een breder perspectief moet worden gezien. “Ook andere binnen- en buitenlandse musea hebben al met dereglijke problemen te kampen gehad. Ik heb enorm veel steunbetuigingen gekregen. Bezoekers lieten me briefjes en nota’s achter en stuurden me mails met de boodschap om niet op te geven. Ik heb ook enorm geapprecieerd hoe de Gentenaars me in deze woelige tijden gesteund hebben."

Schepen Storms zegt nog dat de positie van de Zegher tijdens de raad van bestuur niet in vraag is gesteld. Ook zelf heeft de Zegher niet aan opstappen gedacht. “Op geen enkele moment”, zegt de MSK-directrice. “Ik heb alleen het museum voor ogen en het fantastische museum team. Wij hebben altijd de procedures gevolgd en ontwikkelen verder onze visie voor de toekomst. Ik heb ondertussen ook de nodige toelichting gegeven aan de collega’s van andere musea en zij steunen mij in het verdere museumoverleg.”

Vrienden

Ook aanwezig tijdens de raad van bestuur was Jan Op de Beeck, voorzitter van de Vrienden van het Museum. Hij pleitte eerder in een interview met De Standaard voor een externe 360 graden-doorlichting, zodat medewerkers en curatoren vrijuit kunnen spreke over de zaak Toporovski. Omwille van verplichting tot discretie wilde Op de Beeck niet ingaan op inhoudelijke vragen over wat er door de raad van bestuur is besproken. “Imagoschade? Het is nog te vroeg om daarop te antwoorden. Wat er ook gebeurt: ik ben en blijf een vriend van het museum”.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio