Tal van museumdirecteurs halen hard uit naar MSK-directrice de Zegher en Stad Gent

"MSK schond de regels van het gezond verstand. Imagoschade is groot"

"MSK schond de regels van het gezond verstand. Imagoschade is groot"

MSK Foto: IF

Gent - De imagoschade na de zaak Toporovski in het Gents MSK is groot. Dat zeggen verschillende museumdirecteurs in een open brief. Afgelopen weekend beweerden MSK-directrice Catherine de Zegher en schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A) nog het tegendeel.

“Het MSK heeft door deze zaak geen imagoprobleem. Geen enkele bruikleen voor onze komende tentoonstellingen is ingetrokken. Dat zegt genoeg.” Dat zei MSK-directrice Catherine de Zegher afgelopen weekend aan De Gentenaar in de nasleep van de zaak Toporovski. Tien internationale kunsthandelaars en curatoren bestempelden 26 Russische kunstwerken die in het museum hingen als “hoogst twijfelachtig”. Schepen van Cultuur Annelies Storms deelt de mening van de Zegher en zegt dat de positie van de Zegher door de raad van bestuur van het museum nooit in vraag gesteld. De Zegher zelf dacht nooit aan opstappen.

Die reacties zijn duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij tal van museumdirecteurs. In een open brief in De Standaard zeggen zijn dat de imagoschade groot is: “Wat Catherine de Zegher en het stadsbestuur in de pers ook mogen zeggen. En het treft niet alleen het MSK, maar de geloofwaardigheid en reputatie van onze musea en erfgoedinstellingen is in het geding - in Vlaanderen en internationaal, in de pers, bij vakgenoten en het brede publiek. Wij ondervinden dat dagelijks in onze contacten. En dat raakt ons diep”.

Extern onderzoek

Nog volgens de directeurs “heeft het MSK in de afgelopen maanden op flagrante wijze alle deontologische codes en de regels van het gezond verstand geschonden”. De ondertekenaars vragen, net als voorzitter van de Vrienden van het Museum Jan Op de Beeck dat eerder deed, een externe doorlichting. “Een maximale transparantie en verantwoording afleggen aan publiek, pers en collega's is een absolute noodzaak”, klinkt het finaal.

De ondertekenaars zijn niet van de minste: 

Patrick Allegaert (artistiek en beleidsadviseur Museum Dr. Guislain, Gent), Peter Bary (algemeen directeur M Museum, Leuven), Till-Holger Borchert (directeur Musea Brugge), Peter Carpreau (conservator M Museum, Leuven), Bart De Baere (algemeen en artistiek directeur M HKA, Antwerpen), Hubert De Witte (zakelijk directeur Musea Brugge), Marc Jacobs (directeur FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed), Hilde Schoefs (conservator Openluchtmuseum Bokrijk), Manfred Sellink (directeur Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen), Sergio Servellón (directeur FeliXart Museum, Drogenbos, voorzitter ICOM-Vlaanderen), Ben van Beneden (directeur Rubenshuis, Antwerpen), Véronique Van de Kerckhof (directeur Rubenianum, Antwerpen),Phillip Van den Bossche (directeur Mu.ZEE, Oostende), Dieter Van Keirsbilck (zakelijk directeur M HKA, Antwerpen), Olga Van Oost (sectorcoördinator musea FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed), Sara Weyns (directeur Middelheimmuseum, Antwerpen).

Al deze ondertekenaars zijn werkzaam in de Vlaamse museum- en erfgoedwereld en actief in het Vlaams Museum Overleg, een informeel overlegplatform van de Vlaamse musea. Zij ondertekenen in eigen naam.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio