'Stikstof' ontleedt maatschappij sneller dan Gentse politiek

Gent - Het Brusselse rapcollectief ‘Stikstof’ deed woensdagavond tijdens Boomtown in 45 minuten waar de Gentse lijsttrekkers eerder op de dag vier uur voor nodig hadden: de maatschappij ontleden.

Wat als Zwangere Guy, Jazz en Astro niet uit Brussel maar uit Gent kwamen? En een nummer als ‘Gele blokken’ niet op een haarfijne manier de problemen in Schaarbeek, Molenbeek of Anderlecht uit de doeken deed, maar de miserie in het Rabot, de Muide of Nieuw Gent? Zou de Handelsbeurs woensdag dan meer dan halfvol gelopen zijn? Hopelijk wel.

Stikstof begon er iets na 20 uur aan zoals op hun recentste album ‘Overlast’: met het nummer ‘2010’. Nadien ontleedden de rappers de maatschappij en zichzelf met achtereenvolgens ‘Def’ ("De wijk is ziek, maar de dokter komt hier niet meer langs/ De pijn zit diep, hier krijgt men nooit een tweede kans"), ‘Zoizo’ ("Jaren na jaren begin ik begin ik anders te praten/En laat ik andere zaken voor wat het is") en ‘1000 milligram’. Net als op de plaat dook de West-Vlaamse rapper Brihang op om dat laatste nummer mee te rappen. Zijn verschijning zorgde meteen voor het eerste moment van echt enthousiasme bij het publiek.

Zwangere Guy stond vorig jaar nog alleen op de affiche van Boomtown. Zou het toen geweest zijn dat hij “negen duust” zo sappig leerde uitspreken? Het gaf woensdag in elk geval blijk van enige geografische kennis. Zeker Amerikaanse rappers hebben al eens de neiging om Hasselt of Antwerpen te roepen terwijl ze in Gent of Brussel staan.

Vaandelzwaaien 

Terug naar het optreden. “Wie is er hier van Brussel? Wie is er hier van negen duust? Wie is er hier van België en de hele wereld”, schreeuwde Zwangere Guy vlak voor ‘Brussel Bruisend’ vragend de zaal in. Toen hij bij die laatste vraag nog wat kritiek gaf op Vlamingen met een voorliefde voor vaandelzwaaien, was het kot een beetje te klein. Net als tijdens het lijsttrekkersdebat had N-VA het gisteren in de Handelsbeurs niet onder de markt.

Vanaf dan was het, zeker op de voorste rijen, feesten geblazen: meebrullen, handen in lucht, springen, … het jonge publiek ging er volledig voor. Stikstof maakte duidelijk een goede keuze door ‘Overlast’ en ‘Alambetant’ te sparen voor het einde.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio