Raoul De Keyser - Oeuvre loopt nog tot eind januari en dat is maar goed ook. Dit is geen tentoonstelling waar je op een drafje doorloopt. Een tweede, misschien wel een derde bezoek aan het SMAK is nodig om de meer dan 120 werken van de schilder allemaal goed te kunnen vatten.

Sfinx van Deinze

Gelukkig helpt senior curator Martin Germann ons. Voor deze eerste postume museale overzichtstentoonstelling hangen alle werken chronologisch en thematisch. Zo zie je 'de Sfinx van Deinze' evolueren. Van een soort pop-art, eind jaren 60, over experimenteel werk in de jaren 70 tot een vloeiende beeldtaal in de jaren 90, meteen de periode waarin De Keyser ook internationaal doorbrak. Onder meer het MoMA in New York heeft zijn schilderkunst in zijn collectie.

Martin Germann bestudeerde het werk van De Keyser vier jaar lang zeer intensief. “Zijn hele oeuvre tonen (ongeveer duizend schilderijen, nvdr.) was onmogelijk, maar elk schilderij is een retrospectieve op zich. Elk werk is een gedachte verpakt in kleur. De Keyser schilderde steeds tussen figuratief en abstract. Onder anderen Gerhard Richter had om die reden veel bewondering voor De Keyser.”

De tentoonstelling toont een aantal van De Keysers allerbelangrijkste werken: Hommage aan Brusselmans (1969-70), Gampelaere-omgeving (1967), Séjour (2001) en Oever (2005), om er maar vier te noemen. Ook het allereerste werk van De Keyser, Z.T. (rand) uit 1964, en zijn allerlaatste, Robben 2 uit 2012 en genoemd naar de Nederlandse voetballer Arjen Robben, zijn te bezichtigen. Ze hangen broederlijk naast elkaar in een zaal ontworpen door architect Paul Robbrecht, vriend en grote fan van De Keyser.

Serene man

Piet De Keyser, een van de drie zonen van de kunstenaar, kwam vóór de opening al eens kijken: “De opbouw is schitterend. Van de vrij drukke mens die mijn vader in het begin was tot de serene man die op het einde van zijn leven boven alles staat. Veel uitleg staat er niet bij de schilderijen, maar dat is niet erg. De kijker moet van elk werk zijn eigen avontuur maken.”

Nog tot 27 januari.

www.smak.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio