Brandje in Blok A van UZ Gent: geen gevaar voor patiënten

Gent - In een van de gebouwen van het UZ Gent is dinsdagmiddag brand uitgebroken. In Blok A verblijven geen patiënten. De toren wordt afgebroken en het is tijdens de werken dat het vuur zou zijn ontstaan. Negen arbeiders raakten lichtgewond en werden opgevangen op de spoeddienst. Patiënten of studenten waren nooit in gevaar.

De brand ontstond rond 13.30 uur hoog in Blok A. In dat gebouw op het terrein van UZ Gent verblijven geen patiënten mee, want Blok A wordt momenteel gesloopt. Negen arbeiders die aan het werken waren raakten lichtgewond en werden op de spoeddienst opgevangen, nadat ze waren bevangen geraakt door de rook.

De eerste minuten was er een grote zwarte rookpluim te zien in de buurt van het UZ, maar de brandweer had het vuur snel onder controle. Volgens Karlien Wouters van de persdienst van het UZ Gent ontstond de brand bij slijpwerken in het gebouw. Enkele vonken vlogen in de isolatie die naast het verluchtingssysteem zat, waardoor het vuur werd aangewakkerd en de rook in het volledige ventilatiesysteem werd getrokken.

Rook niet schadelijk

Na metingen door de brandweer bleek de rook onschadelijk en patiënten en studenten op de campus waren nooit in gevaar. Rond 14.30 uur werd de perimeter opgeheven en trokken de MUG en ambulance terug naar de spoeddienst. De brandweer blijft nog een tijdlang ter plaatse om de rook, die zich over het hele gebouw verspreidde, uit het ventilatiesysteem te krijgen. De rook raakte ook tot in een ondergrondse gang die enkele gebouwen van het UZ Gent verbindt, en zal ook daar door de brandweer weggehaald worden. 

De afbraak van Blok A maakt deel uit van een groter plan voor de vernieuwing van de site. In 2025 wordt er een nieuw gebouw gezet. De sloopwerken zijn al enkele maanden aan de gang. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio