Professionele ramkraak op Gentse Rolex-juwelier: metalen stootkanon, plooibaar schraagje en plankjes om vlot op de stoep te rijden

Professionele ramkraak op Gentse Rolex-juwelier: metalen stootkanon, plooibaar schraagje en plankjes om vlot op de stoep te rijden

Foto: rr, gn

Gent - Uitgerust met een plooibare schraag, een zware metalen stootbuis en plankjes om tegen hoge snelheid de stoep op te rijden, hebben vier onbekenden vannacht een professionele ramkraak uitgevoerd op een bekende juwelier in het centrum van Gent.

“Zelfs de politie begrijpt niet hoe er - op wat scherven van een achterlicht na - bijna geen schade is aan de achterzijde van de ramwagen”, zegt Alain Bouverne van de gelijknamige juwelenhandel in de Gentse Korte Dagsteeg. “Alsof de ramwagen achteraan versterkt was.”

Op beelden die stiekem werden gefilmd door buren is te zien hoe een donkergrijze BMW coupé, wellicht uit de 3-reeks, vanop de stoep aan de andere zijde van de straat vanuit stilstand razendsnel achteruit rijdt. De sporen van de gierende banden zijn nog zichtbaar op het asfalt. De wagen knalt tegen een brede buis die tegen het metalen rolluik is bevestigd. Het rolluik plooit zich uit de raamlijst en maakt een opening.

Beheerst

Foto: gn

“Vannacht om 4 uur kwam de BMW aangereden vanuit de Brabantdam”, zegt Bouverne. “Er zaten vier mannen in met bivakmutsen en handschoenen aan. Eerst hebben ze het maneuver ingeoefend. Daarna hebben ze met een plooibare schraag een enorme buis - het leek wel een kanon - op het zware metalen rolluik van mijn etalage geplaatst en plankjes gelegd op de borduren van de stoep aan beide kanten van de straat om er  makkelijker achterwaarts af en op te kunnen rijden.”

De overvallers handelden opvallend beheerst. “Toen er twee fietsers naderden, zijn ze kalm even weggereden om zich achter het hoekje van de zijstraat de Grote Huidevettershoek te verschuilen.”

Daarna gingen ze gewoon verder met hun klus. Drie mannen stapten uit en de chauffeur ramde de BMW tegen de stootbalk. Eens het rolluik was ingebeukt, drongen ze binnen in de winkel. “Vier minuten later waren ze weer buiten en reden ze weg in de andere richting, wellicht naar de autosnelweg aan de Zuid.”

Rolex

 Foto:rr

Hoe groot de buit is, moest Alain Bouverne vanochtend nog inventariseren. “Maar het ziet ernaar uit dat het hen vooral te doen was om de uurwerken.” Bouverne is gekend voor zijn luxe-uurwerken. Op de gevel hangt ook prominent het logo van Rolex. Het prestigemerk kwam onlangs nog in de media als favoriete betaalmiddel van malafide voetbalmakelaars.

“Volgens mij is deze ramkraak gebeurd in opdracht”, zegt hij. “Het is wel opvallend omdat de laatste tijd weinig juweliers op deze brutale manier werden beroofd.”

Een tiental jaar geleden werd Bouverne ook al eens overvallen. “Toen kreeg mijn vrouw een revolver tegen haar hoofd.”


 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees