30 Buffalo's opgepakt voor match tegen Anderlecht: "Er waren zelfs minderjarigen bij"

30 Buffalo's opgepakt voor match tegen Anderlecht: "Er waren zelfs minderjarigen bij"

* Foto: Photonews

Gent - Een dertigtal supporters van KAA Gent zijn zondag voor de wedstrijd tegen Anderlecht opgepakt en opgesloten. Ook 17 leden van de harde kern van FC Utrecht, uitgenodigd door sfeergroep Ultras Ghent, belandden in de cel nadat ze vernielingen aanbrachten in een tram.

Wie vond dat het zondag aan sfeer ontbrak in de Ghelamco Arena, moest maar naar de spionkop kijken om te zien waaraan dat lag: een deel van supportersclub en sfeergroep Banlieue Gantoise en sfeergroep Ultra's Ghent ontbrak. Niet dat ze er niet wilden bijzijn voor de topper tegen Anderlecht, maar ze zaten op het moment van de match in de cel.

Hoe dat komt? Ultras Ghent had een 17-tal leden van de harde kern van FC Utrecht, waar de supportersclub goede banden mee heeft, uitgenodigd om de wedstrijd bij te wonen. Dat kon met behulp van abonnementen van KAA Gent-supporters die niet naar de match konden komen kijken.

Vernielingen 

De Nederlanders raakten nooit in het stadion. “Op een van onze trams zijn ze zo hard beginnen springen en dansen, dat het voertuig begon te bewegen. Aan Gent Sint-Pieters wilde de chauffeur niet meer verder rijden”, zegt De Lijn. “De supporters hebben ook schade toegebracht aan een luik door eraan te trekken. We hebben de politie gebeld.”

De fans van FC Utrecht mochten van de tram stappen en gingen naar café Smilies, op de De Pintelaan. Daar hield Banlieue Gantoise zondag zijn nieuwjaarsreceptie. Vandaar stapten leden van Banlieue Gantoise, Ultras Ghent en de Nederlandse gasten, richting de Ghelamco Arena. Verder dan de brug over de E17 kwamen ze niet. Na een fouille werden 47 mensen door de politie meegenomen.

Banlieue Gantoise voelt zich onheus behandeld. “Meer dan de helft van de mensen die zijn opgepakt, had niets met het incident op de tram te maken”, zegt Bram Deceuninck, voorzitter van de supportersclub. “Ja, we zijn soms hevig en steken al eens een rookbom af, maar we zijn geen criminelen. Meer uitleg dan “schending van de openbare orde”, hebben we zondag niet gekregen van de politie.”

Minderjarigen

Deceuninck keurt de vernielingen op de tram zeker niet goed en begrijpt dat de verantwoordelijke wordt gezocht. “Maar, ons daarom allemaal opsluiten gedurende een hele match? Er zijn zelfs minderjarigen opgesloten en jongens die voor de eerste keer met ons mee waren”, zegt Deceuninck. “Onze Nederlandse vrienden wilden niet meer dan op een vriendschappelijke manier de wedstrijd bekijken. Ze hebben zelfs nog geprobeerd de vernieling meteen te herstellen.”

Tegen het einde van de wedstrijd werden de gevangen supporters in kleine groepjes terug losgelaten. De minderjarigen zouden al eerder zijn losgelaten. “We hebben iedereen geïdentificeerd en gaan nu op zoek naar wie de vernielingen heeft aangebracht”, zegt de Gentse politie. “Op de tram hangen camera’s en we hebben de beelden opgevraagd. Het onderzoek is nog aan de gang.”

Waarom zijn niet alleen de supporters die op de tram zaten opgepakt? “We hebben pas later een melding gekregen van De Lijn gekregen”, zegt de politie. “Nadien hebben we de hele groep opgepakt omdat we toen niet konden weten wie er wel en niet op de tram zat. We hadden de camerabeelden nog niet.”

Feestje

Ondanks hun verblijf in de cel hebben de supporters van KAA Gent en FC Utrecht er zondag het beste van proberen maken. “We zijn zeer rustig gebleven. Maar, toen we hoorden dat KAA Gent gescoord had, hebben we dat natuurlijk wel een feestje gevierd”, besluit Deceuninck. KAA Gent - Anderlecht eindigde op 1 - 0. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio