'Trillers' bestaat zaterdag vijf jaar, maar toekomst is plots heel onzeker

Dit grote verjaardagsfeest valt door sluiting Kompass Klub in het water

Dit grote verjaardagsfeest valt door sluiting Kompass Klub in het water

Jef Willem afgelopen zomer in de tuin van Kompass Klub Foto: IF

Gent - “De volgende drugsdode is voor rekening van de overheid.” Promotor en dj Jef Willem (28), alias Eagl, spaart de harde woorden niet na het bevel tot tijdelijke sluiting van Kompass Klub. De woede is verstaanbaar: Willem ziet door de beslissing zijn evenement ‘5 Years Trillers’, gepland nu zaterdag in Kompass Klub, in duigen vallen, met zware financiële problemen tot gevolg.

De grootste positivo’s van het Gentse nachtleven? Reken daar gerust Jef Willem – alias dj Eagl – bij. Met ‘Trillers’ creëert hij al vijf jaar een multiculturele community waar liefde en liefde voor muziek centraal staan. Iedereen is er welkom, zelf zijn eigen moeder komt regelmatig eens kijken. Of dat populair is? Enorm. De feesten zijn haast altijd uitverkocht.

Donderdag blijft er van de optimistische Willem niet veel over. De beslissing van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) om Kompass Klub, na herhaaldelijke inbreuken op de drugswetgeving, vier maanden te sluiten, is een ijskoude douche voor de man achter Trillers. Zaterdag stond in Kompass Klub de vijfde verjaardag van Trillers gepland, met sterren als TroyBoi en Jarreau Vandal. Die gaat voorlopig niet door.

Paniekaanval

“Toen ik het nieuw van de sluiting hoorde, heb ik een paniekaanval gehad”, bekent Willem. “Al maanden ben ik bezig met de planning van het evenement. Behalve heel veel tijd, kruipt er ook heel veel geld in. Alle artiesten zijn op voorhand betaald en vluchten en hotels zijn vastgelegd. De managers hebben begrip voor de situatie, maar dat geld zie ik niet terug. Geld om nu nog alles op te bouwen op een andere locatie, als ik die al zou vinden, is er niet.”

Wil dat zeggen Trillers gaat stoppen? Willem weet het niet: “Technisch gezien zou dat kunnen. Ik zit echt op mijn tandvlees, ook financieel. Maar, als ik na dit weekend nog heel veel goesting heb en de eindjes aan elkaar kan knopen, zien we nog wel. Het doet in elk geval deugd hoeveel berichten ik krijg. Veel mensen die weten hoe hard ik er voor werk, zeggen me al dat ik hun ticket niet moet terugbetalen.”

De man achter Trillers stelt zich enorme vragen bij het signaal dat burgemeester De Clercq met deze beslissing geeft. “Ik ben een van de belangrijke spelers in het Gentse nachtleven en heb jaren goed samengewerkt met de Stad. Waarom word ik dan gestraft?”, zegt Willem. “Dit is geen incentive, niet alleen voor mij, maar voor geen enkele andere ondernemer, om nog iets voor, met of in Gent te willen doen.”

Drugsdode

Een club sluiten door druggebruik, is volgens Willem de situatie in de doofpot steken. “Drugs komen elke club binnen en repressie werkt niet”, zegt Willem. “Laat ons samen met promotoren en de stad een platform oprichten om te sensibiliseren. Zorg dat gebruikers hun drugs kunnen testen, bijvoorbeeld. Natuurlijk versta ik dat de Stad na een overlijden een versnelling hoger schakelt, maar door Kompass Klub te sluiten doen ze alsof het probleem alleen daar zit. De volgende drugsdode is voor rekening van de overheid.”

Kompass Klub dient vrijdag een dossier in bij de Raad van State om de beslissing van burgemeester De Clercq aan te vechten. De rechtbank neemt volgens Kompass Klub ofwel dezelfde dag al een beslissing, en dan kan de club in het beste geval open blijven dit weekend, of de rechtbank neemt maandag een beslissing.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio