Doel 2020 verliest een boegbeeld

Eresenator en gewezen staatssecretaris Ferdinand De Bondt overleden

Eresenator en gewezen staatssecretaris Ferdinand De Bondt overleden

Stad Foto: Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS/BEVEREN-WAAS - In AZ Nikolaas in Beveren is de Sint-Niklase politicus Ferdinand De Bondt overleden. Hij is eresenator en gewezen staatssecretaris. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 1 maart om 11.15 uur in Terekenkerk (Sint-Jozef) in Sint-Niklaas.

Ferdinand De Bondt werd geboren op 23 september 1923 en is zaterdagochtend overleden op de afdeling palliatief in AZ Nikolaas in Beveren. Hij was al enkele maanden ziek.

De Bondt is erg bekend op nationaal en regionaal vlak. Hij liep school op de Broederschool in Sint-Niklaas waar hij nadien ook les gaf. Hij behaalde na het regentaat ook nog verschillende licentie-diploma's waaronder wiskunde en economie.

De Bondt werd staatssecretaris onder de premiers Leo Tindemans en Paul Vanden Boeynants. Hij werd belast met de hervorming van de instellingen. De Bondt kwam uit een katholiek midden en maakte dus ook zijn politieke opgang binnen de toemalige CVP. Hij hoorde tot de Vlaamsgezinden.

Hij nam duidelijke standpunten in en profileerde zichzelf als specialist voor openbaar vervoer. Op latere leeftijd hield hij zich vooral bezig met de toekomst van het door de Antwerpse havenexpansie bedreigde polderdorp Doel. De Bondt was zelfs verantwoordelijk uitgever van het tijdschrift Doel 2020.

De Lijn De Bondt werd naar hem genoemd en moest dienen om zoveel mogelijk landbouwgrond te vrijwaren en de havenexpansie te beperken in omvang.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio