Fotomuseum Antwerpen ziet Abraham

Fotomuseum Antwerpen ziet Abraham

Het fotomuseum wil vooral een ontmoetingsplek zijn voor liefhebbers van fotografie en een inspirerend platform voor jongeren die al dan niet geïnteresseerd zijn in fotokunst. Foto: (Foto © Lisa van der Waal)

Antwerpen - FoMu bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een heus feestweekend. Van 20 tot en met 22 november worden bezoekers getrakteerd op taart, cava, muziek van Den Ambrassband, workshops en de opening van een nieuwe expositie: Photography Inc. Van luxeproduct tot massamedium.

Terwijl we nu binnen enkele seconden met onze smartphones een foto kunnen maken, duurde het twee eeuwen geleden wel uren voordat een foto geschoten was. De tentoonstelling, Photography Inc. Van luxeproduct tot massamedium, laat zien wat voor fotografie doorgemaakt heeft, waardoor zij steeds makkelijker uitvoerbaar en ook kwalitatief steeds beter werd.

Van kleine afdeling…

Niet alleen fotografie, maar ook het FoMo heeft een interessante geschiedenis achter zich liggen. Het begin van het fotomuseum in Antwerpen is te danken aan Karel Sano, die in 1965 afdelingsleider bij Gevaert Photoproducten N.V. te Mortsel was. Sano wilde aanvankelijk een fotografiemuseum binnen het bedrijf opzetten, maar hier bleek weinig belangstelling voor. Hij legde zijn idee vervolgens neer bij Pieter Baudouin, de toenmalige conservator van Museum voor Kunstambachten Sterckshof te Deurne.

De ontmoeting tussen de twee heren leidden tot de succesvolle tentoonstelling 125 jaar fotografie. Niet alleen nam het Parijse Musée des Arts de expositie over, ook besloot de provincie Antwerpen het Museum Sterckshof van een afdeling Foto & Film te voorzien. Al snel ontgroeiden de camera-, fotografie-, en bibliotheekcollecties in de beschikbare ruimte in het Sterckshof en werd een verhuizing onvermijdelijk.

…naar groots museum

Alvorens het museum in 1986 zijn huidige locatie op de Waalsekaai bereikte, verbleven de verzamelingen nog zes jaar in de Karel Oomsstraat in Antwerpen. Het was in deze tijd dat de collecties een nieuwe benaming kregen: Museum voor Fotografie.

Anno 2015 bestaat het FOMU uit grote tentoonstellingszalen, een aantal extra depots, een ruime inkomhal, een workshopruimte en een uitgebreide boekencollectie. Daarmee is het Antwerpse museum groter dan menig ander (buitenlands) fotomuseum. Bovendien krijgen zowel nationale als internationale, geroemde en minder bekende fotografen de kans om hun werk in het FOMU te tonen.

Ontmoeting en inspiratie

Het museum wil vooral een ontmoetingsplek zijn voor liefhebbers van fotografie en een inspirerend platform voor jongeren die al dan niet geïnteresseerd zijn in fotokunst. Dat het FOMU deze doelstellingen bereikt, werd nog maar eens bewezen op de eerste avond van het feestweekend. Jong en oud kwamen naar het museum om de nieuwe expositie te bewonderen, zelf foto’s te maken of foto’s van zich te laten maken om die vervolgens op een blik of tote bag te drukken.

Nadat de cava en de taart op waren, de lichten in de expositiezalen gedimd werden en Den Ambrassband uitgespeeld was, sloten de dj’s N8N & Deloin de openingsavond af met een afterparty.

Wie het openingsfeest miste, kan nog tot 22 november terecht in het fotomuseum tijdens het feestweekend. De tentoonstelling Photography Inc. is nog tot 9 oktober 2016 te zien.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Lisa van der Waal

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio