Zorgkundige Nele: "Dat we met zo weinig zijn ontstaat al in het middelbaar onderwijs"

Zorgkundige Nele: "Dat we met zo weinig zijn ontstaat al in het middelbaar onderwijs"

Nele: "Mensen helpen kan een roeping zijn en ik heb die gevolgd" Foto: Hanne De Tant

Herk-de-Stad - Nele Vandevelde (21) werkt sinds kort als zorgkundige in rusthuis De Bleuk te Herk-de-Stad. Er zijn ongeveer tien patiënten per zorgkundige. Meestal valt dat mee, zegt Nele, maar ze beseft ook dat het op andere plaatsen minder goed gaat. Zorgkundigen zijn schaars en dat probleem ontstaat volgens haar al op de schoolbanken.

Na het middelbaar onderwijs ging Nele verpleegkunde studeren. Nadien ging ze meteen aan de slag. Op verschillende plaatsen meldde ze zich aan en uiteindelijk werd ze aangenomen in De Bleuk. Nele verwachtte niet dat ze zo snel aan het werk zou zijn. Haar sollicitatie was vlot verlopen en haar cv voldeed aan de normen, maar toch dacht ze niet na een paar dagen al antwoord te krijgen. "Ik klaag uiteraard niet want werken is echt wat ik nu wil doen!", lacht ze.

Het diploma zorgkundige had Nele na het middelbaar op zak, maar zoals velen studeerde ze daarna nog verder. Ze had geen zin meer om nog naar school te gaan. "Ik had goede punten dus daar lag het niet aan, maar het zat er gewoon niet meer in. Ik voelde dat ik klaar was om te gaan werken dus ik heb de knoop doorgehakt en ben dan ook meteen op verschillende plaatsen gaan solliciteren. Moest ik later toch weer zin hebben om met mijn neus in de boeken te gaan zitten, kan ik nog altijd kiezen voor avondschool."

Niet populair

Ongunstige werktijden zijn typerend voor een knelpuntberoep, maar op dat vlak kan Nele niet klagen. Ze geven haar een vroege shift van 7 uur tot 11 uur of een late shift van 4 uur tot 8 uur. Ze werkt momenteel maar negentien uur op vijf dagen. Een groot nadeel, vindt ze, want ze zou liever meer werken. Iets wat vaker in haar sector gebeurt. Werknemers willen graag een voltijdse job, maar dat krijgen ze niet altijd. Halftijdse jobs zoals die van Nele komen dus vaak voor in de zorgsector.

Het beroep van zorgkundige is nooit een populair beroep geweest. Tijdens haar schoolcarrière werd niet al te veel ‘reclame’ gemaakt voor de richting. Er studeerden dus nooit veel studenten af om als zorgkundige te gaan werken. Vele van haar medestudenten zijn zoals zijzelf verder gaan studeren als verpleegkundige.

Daar zijn volgens Nele verschillende redenen voor. Het loon van een verpleegkundige ligt om te beginnen hoger dan dat van een zorgkundige, zo meent ze. En er zijn ook vooroordelen: "Als student hoor je wel eens dat een zorgkundige de ‘vuile jobkes’ doet terwijl een verpleegster een infuus moet aanbrengen. Dan ben je niet meteen geneigd om die richting van het ‘vuile werk’ in te slaan." Daarbovenop, besluit ze, is zorgkundige een richting in het BSO. Dat schrikt ook studenten af.

Mentaliteitsverschil

Naar het BSO gaan was voor Nele een moeilijke stap. Maar achteraf gezien vond ze haar medestudenten heel fijn en heeft ze haar roeping wel effectief gevonden. "Er is wel een verschil in mentaliteit in vergelijking met het ASO bijvoorbeeld. De leerkrachten behandelen je anders en zijn over het algemeen losser in hun relatie met de leerlingen. Na het zevende jaar BSO gaan de meesten werken terwijl het in het ASO vanzelfsprekend is dat je nog naar de universiteit of de hogeschool gaat. Er mogen dus gerust enkele dingen veranderen in de opleiding zodat jonge studenten wél geneigd zijn om voor zo’n beroep te kiezen", vertelt Nele.

Daarom pleit Nele voor meer stages. "Je leert op stage veel bij en je bent meteen op de hoogte van het hoe en het wat. Voor studenten is dat bovendien leuker dan de hele dag droge theorie te moeten volgen." Nele koos tijdens haar studies daarom voor vakantiewerk in de sector. "Ik ben bijvoorbeeld in Asster gaan werken in Melveren. Dit is een psychiatrisch ziekenhuis waar het personeelstekort overduidelijk aanwezig was. Dat heeft ook te maken met het feit dat er geen stage is voor studenten in de psychiatrie. Na hun studies kiezen ze dan vaak een job waarmee ze vertrouwd zijn", aldus Nele.

Werken als zorgkundige is niet altijd zwaar, vermoeiend en ‘vuil werk’. Nele benadrukt dat het een heel mooie job kan zijn waar je veel voldoening uit haalt. "Het loslaten is niet altijd even gemakkelijk, maar we weten dat we er alles aan hebben gedaan om patiënten tot de laatste dag te helpen. Onze oudjes nog mooie momenten geven is een geweldig gevoel."

© 2017 - StampMedia - Hanne De Tant

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio