Professor brengt boek uit over ‘superfans’ en clubliefde

© Uitgeverij Vrijdag

Mensen die hun leven wijden aan het steunen van hun idolen? Daar is niets mis mee, volgens Professor Sportwetenschappen Filip Boen. In het najaar brengt de professor uit Zele het boek ‘Iedereen Supporter! Het groepsvirus in ons’ uit.

StampMedia

In oktober verschijnt het boek van Professor Filip Boen bij Uitgeverij Vrijdag. Daarin omschrijft de professor, verbonden aan de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven, onder meer het concept clubliefde. “Dat ontstaat uit verschillende factoren”, vertelt de auteur. “Uit mijn onderzoek bij Belgische voetbalfans blijkt dat de ligging van een club de belangrijkste reden is waarom mensen fan worden van een bepaald team. Specifieke spelers, gedenkwaardige overwinningen en familietradities spelen ook mee.”

Volgens professor Boen pronken superfans graag met hun verbondenheid met een succesvol team. “Op de ochtend na AA Gent - Club Brugge kan een Club-fan zich in een straat met Gent-supporters onderscheiden door de Brugse vlag uit te hangen. Voor sommige fans is de verbondenheid met de club zelfs een zaak van leven én dood. Er zijn fans die willen dat hun doodskist in de clubkleuren is.” In België biedt een begrafenisondernemer die mogelijkheid bijvoorbeeld aan voor KRC Genk-supporters.

Toch valt er niet altijd plezier te beleven aan supporter zijn. Naast successen zijn er ook vaak nederlagen te verteren. “Wanneer een ploeg verliest, zal er de volgende ochtend veel minder gesurft worden naar de clubwebsite dan wanneer die gewonnen heeft. Fans proberen op die manier de confrontatie met het verlies van hun club te vermijden. Hoe fanatieker een supporter, hoe sterker hij of zij reageert op de resultaten van zijn ploeg. Bij een overwinning zal hij of zij de koning te rijk zijn, maar bij verlies zal zijn wereld op instorten staan.”

Wie meer wil weten over supportersgedrag, kan het boek vanaf het najaar bestellen bij Uitgeverij Vrijdag.

Tine Geunens en Sebastiaan Peeters / StampMedia

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs