21-jarige Aya Sabi debuteert met Verkruimeld Land

Foto: © Debby Termonia

Genk - Amper 21 jaar is ze, maar een boek uitbrengen kan Aya Sabi van haar to do-list afvinken. Vrijdag stelt de Genkse haar boek Verkruimeld Land voor in De Groene Waterman in Antwerpen.

Aya Sabi (21) uit Genk is studente Biomedische Wetenschappen. Ze blogde tweewekelijks voor deredactie.be, was columnist voor NTGent Magazine en schrijft nog steeds voor MO*. En nu verschijnt ook haar debuut Verkruimeld Land in de boekhandel. “Het is altijd al mijn droom geweest om boeken te kunnen schrijven”, steekt Aya Sabi van wal.

“Sinds een paar weken ben ik erachter gekomen dat mijn beste verhalen voortkomen uit slechte gedichten, gedichten die vol metaforen zitten met heel veel beelden en klanken”, vervolgt Sabi. “Van daaruit ga ik dan verder en schrijf ik een compact verhaal.”

Dat heeft de debutante nu ook gedaan. “Dit boek is eerder een experiment, een aanloop naar mijn roman. Ik schrijf ook gewoon graag kortverhalen. Het is een mozaïek-verhaal, zes verhalen die op een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Al mijn personages zijn daar slachtoffer van.”

Inspiratie in Casablanca

Het idee begon toen Sabi in Casablanca was. “Ik had er een appartement gehuurd in het rijkere stadsgedeelte. Als ik vanuit mijn bed naar buiten keek, zag ik het rijkere stadsgedeelte. En hoe ze in de verte nog nieuwe gebouwen aan het optrekken waren. Maar keek ik vanaf mijn balkon naar beneden, dan zag ik een krottenwijk die zich middenin dat rijke stadsgedeelte had gevestigd.”

Bij het zien van het schrijnende contrast, begon de jonge schrijfster zich vragen te stellen. “Zo is het idee voor het eerste verhaal geboren.” Dat is intussen al drie jaar geleden. “In de tussentijd zijn ook alle andere verhalen tot stand gekomen. Hoewel ze gebaseerd zijn op nieuwe ideeën, vertrekken ze wel allemaal vanuit dezelfde thematiek: onrechtvaardigheid, contrast.”

Verkruimeld land wordt uitgegeven door Atlas Contact. De boekvoorstelling is op vrijdag 22 september in De Groene Waterman.

Hayat El Khattabi / StampMedia

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio