Ook Jong Groen en Jongsocialisten geloven in 'Samen'

Ook Jong Groen en Jongsocialisten geloven in 'Samen'

Foto: rr

Antwerpen - Zondag gaven de leden van Groen en sp.a hun goedkeuring voor het Antwerpse bondgenootschap Samen. Maar wat vinden de jongerenafdelingen van die samenwerking? “De jongeren hebben het verschil gemaakt.”

Ook de jongerenafdelingen van Groen en sp.a waren zondag aanwezig op de stemmingen in respectievelijk Berchem en Deurne. Aaron Ooms, voorzitter van de Jongsocialisten, ziet een progressieve samenwerking tussen sp.a, Groen en onafhankelijken in Antwerpen zitten. Ook Nik Meeusen, voorzitter Jong Groen Antwerpen, is voorstander van deze samenwerking. De Jongsocialisten en Jong Groen deden eerder dan ook al acties samen.

Druk uitoefenen

Aan tafel zitten tijdens deze onderhandelingen deden de jongerenpartijen niet, druk uitoefenen wel. Jong Groen geeft aan niet vies te zijn van samenwerkingen. De stem van de jongere leden van Groen zou doorslaggevend zijn geweest tijdens het partijcongres over de goedkeuring van ‘Samen’. “De jongeren werden gedurende het hele proces betrokken en ingelicht, dat heeft het verschil gemaakt”, zegt Meeusen.

Aaron Ooms is al lang voorstander van een diepgaandere samenwerking op meerdere plaatsen en op verschillende niveaus. “Voor ons is het duidelijk dat de standpunten van Groen en sp.a zodanig dicht bij elkaar liggen, dat je ze beter samen kan brengen”, stelt hij.

“Net zoals er in Gent een beleid werd ontwikkeld waarbij alle Gentenaren betrokken waren, willen we dat verwezenlijken in Antwerpen. Een beleid waar iedereen welkom is”, zegt Ooms. “De aanvulling van beide partijen met onafhankelijken geeft nog aan dat iedereen welkom is die Antwerpen op een positieve manier wil vormgeven."

Stemmen gezocht

Jong Groen is voor ‘Samen’ op zoek gegaan naar de stem van de jongeren. “Jongeren hebben geen bagage, ze zijn gericht op de toekomst en willen opkomen voor de stad. Ze willen de stad veranderen,” zegt Nik Meeusen.

In het huidig Antwerps beleid wordt volgens Meeusen niet gekeken naar jongeren en hun belangen. Dit wil Jong Groen Antwerpen veranderen. “Jongeren voelen dat ze veel kansen zullen krijgen in deze constellatie. Het doel van Jong Groen binnen Samen is naar buiten komen met een duidelijk verhaal, antwoorden bieden naar jongeren toe en het antisociale beleid aanpakken”, meent Meeusen.

Concrete ideeën over een gezamenlijke campagne voor jongeren zijn er nog niet. Daarover nadenken doen beide jongerenafdelingen wel al. Ze willen elkaar versterken en aanvullen maar ook een breder doelpubliek bereiken. “Door met de jongerenafdelingen samen te werken, willen we ook als jongeren alvast ons steentje bijdragen aan Samen”, besluiten de voorzitters. 

© Paulien Janssen - StampMedia

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio