Uit De Marge vzw organiseert voor derde keer jongerencongres in Antwerpen

“We do give a shit”

© Mustafa Körükcü

© Mustafa Körükcü

© © Marlon van Dijk

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Afgelopen zaterdag kon je in Het Paleis in Antwerpen naar “We do give a shit”, een jaarlijks congres van Uit De Marge vzw waar jongeren hun stem laten horen over wat zij belangrijk vinden. “We willen bewustwording creëren en jongeren uitnodigen tot een gesprek. Maar natuurlijk willen we ons ook gewoon amuseren,” zegt workshopbegeleider én deelnemer Jurgen Kappner.

StampMedia

Op zaterdag vonden zo'n 30 à 40 jongeren hun weg naar de derde editie van het congres van Uit De Marge vzw, het netwerk voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. “De jongeren hebben mee nagedacht over de thema’s die voor hen belangrijk zijn. Daar hebben ze dan een selectie uit gemaakt,” vertelt Jurgen Kappner. De thema’s van het congres zijn armoede, natuur&milieu en wonen. Voor elk van deze thema’s is een workshop georganiseerd. Tijdens die workshops kunnen de jongeren hun bezorgdheden en opinie ventileren: over solidariteit, ecologie, en problemen op de huurmarkt. Daarnaast konden de 160 aanwezig jongeren ook deelnemen aan een theater-of slampoetry workshop.

Een van de organiserende en deelnemende jongeren is de dertienjarige Yassin. “We hebben zelf mogen stemmen over de thema’s van het congres,” zegt hij. “Ik heb gekozen voor wat ik boeiend vind: natuur&milieu. Ik ben hier ook naartoe gekomen om mensen te leren kennen, want veel van de deelnemers kennen elkaar niet.”

De workshop over armoede is opgebouwd rond een aantal stellingen, vertellen begeleiders Hanne en Jurgen. “Jongeren mogen in groepjes debatteren over de stellingen en hun commentaar op een groot papier schrijven. Daaruit kunnen wij conclusies trekken over wat er leeft onder jongeren.” Deze workshop is een voortraject: de bevindingen zijn de basis voor een video, die naar de minister wordt gestuurd, om op die manier te politieke beslissingen rond deze thema’s te beïnvloeden.

Het thema natuur en milieu leeft heel erg bij de jongeren en op scholen. Dat wordt duidelijk wanneer workshopbegeleider Stijn de jongeren vraagt wat hun school op het vlak van milieu doet. “Wij mogen ons brood niet inpakken in plastic zakjes of aluminimum verpakkingen gebruiken,” klinkt het uit de zaal. “Onze school haalt driekwart van de energie uit eigen zonnepanelen,” horen we ook. “Elke klas moet om de beurt het afval in en om de school opruimen,” zegt nog iemand. Ook de klimaatbetogingen worden uitgebreid besproken. Een deelnemer vraagt zich luidop af waarom de naamkaartjes eigenlijk in een plastic hoesje zitten.

Dit is de derde editie van het jongerencongres. Volgens Yassin is de organisatie de afgelopen jaren duidelijk geprofessionaliseerd. “Dit keer hebben we bijvoorbeeld een goodiebag meegekregen en zitten we in een mooi gebouw. Er is ook randanimatie.”

Dat 160 jongeren op een zaterdag naar hier komen, is volgens de organisatie een sterk signaal naar de politici. Armoede, natuur & milieu en wonen moeten volgens hen hoog op de politieke agenda staan op 26 mei.

© 2019 - StampMedia - Marlon van Dijk

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs