Sociaal-cultureel project wil gesprek tussen mensen op gang brengen

“Man-vrouwverhouding staat onder druk, omdat we niet praten”

“Man-vrouwverhouding staat onder druk, omdat we niet praten”

Let's Talk Men Foto: © Leonie Delaey

Antwerpen - Na de positieve reacties op haar sociaal-culturele project Let’s Talk eerder dit jaar, komt Leonie Delaey (23) met een vervolg: Let’s Talk (Wo)men. De bedoeling is nog steeds dezelfde: mensen met elkaar verbinden en bruggen bouwen tussen gemeenschappen door te práten.

“Mijn vorige project, eigenlijk de pilot van Let’s Talk, kreeg zo veel positieve feedback dat een vervolg eigenlijk niet kon uitblijven”, vertelt Leonie Delaey (23), de bezielster van het sociaal-culturele project waarin ze mensen en hun verhaal voor de camera brengt. “Er blijkt duidelijk een nood te zijn bij mensen om hun verhaal te doen én om andermans verhaal te horen.”

“Wat is mijn rol?”

Welke rol nemen wij aan als man/vrouw in de hedendaagse maatschappij? Een vraag die vanzelfsprekend lijkt, maar niet zo evident is om op te antwoorden. In de docu zien we bijvoorbeeld Desmond Badu die vertelt over hoe de afwezigheid van zijn vader hem geleerd heeft wat zijn verantwoordelijkheden als man zijn, of Bianca De Braey die vertelt over haar ervaring als de eerste openlijke transgender op haar middelbare school.

“Ik heb er bewust voor gekozen om te focussen op genderrollen en hoe zij in de maatschappij staan”, vertelt Delaey. “Want we merken dat die rollen samen met de maatschappij volop evolueren. Eén van de redenen is onze multiculturele samenleving, die soms voor rolconflicten zorgt. Daarom is het des te belangrijker om oprecht te kijken naar hoe mensen binnen eenzelfde genderrol het leven ervaren, maar vooral naar hoe personen van een andere rol dat doen.”

Levensvragen

In de beide documentaires verschijnen 13 jonge vrouwen en 12 jonge mannen voor de camera waarbij ze twee levensvragen kregen voorgelegd in verband met hun gender. Bijvoorbeeld over kwetsbaarheid bij mannen. “Op het eerste gezicht is er voor de kijkers de confrontatie met ervaringen en wereldbeelden die totaal verschillen van de hunne, maar achteraf komt vaak het besef dat we toch meer op elkaar lijken dan we denken.”

Workshop

Naar goede gewoonte koppelt Delaey ook een workshop aan de documentaire. Na de première in Filmhuis De Klapei kreeg het publiek de opdracht om in gesprek te gaan met een totale onbekende over twee levensvragen. “Op die manier wil ik de boodschap van mijn project, namelijk ‘Laat ons praten’, meteen in de praktijk omzetten. Aanvankelijk voelen mensen zich altijd wat onwennig, maar al snel zie je hoe ze zich langzaam openstellen voor de andere. We zagen dat er een verbondenheid ontstond en dat mensen echt genoten hebben van de bruggen die die avond gebouwd zijn.”

Vervolg

Haar documentaire is nog maar net vertoond, of Leonie is al bezig met een vervolg op haar project: Let’s Talk Generations. Ze wil ‘LETS TALK’ laten uitgroeien tot een echte beweging, en nog meer emoties en gedachten in beeld brengen vanuit verschillende invalshoeken. “Ik wil de meerwaarde en valkuilen van verschillende generaties in beeld brengen” Wil jij hier aan meewerken of heb je nog vragen? Neem dan zeker contact op:

Facebook: Leonie Delaey
E-mail: leonie.lets.talk@gmail.com

De documentaires Let’s Talk en Let’s Talk Wo(Men) zijn gratis te bekijken via YouTube.

© 2019 – StampMedia - Gunther Malin

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio