'Binnen tien jaar heeft iedereen een RepRap in huis'

3D-printer print plastic voorwerpen

Adrian Bowyer achter zijn RepRap. Foto: Sylvie Opstaele

Gent - Maandag gaf de Britse ingenieur Adrian Bowyer van de Britse Universiteit Bath een lezing aan de Hogeschool Gent over zijn geesteskind de RepRap, een 3D printer die fysieke voorwerpen in plastic print.

Benodigdheden naast de printer zijn een 3D ontwerp van het voorwerp en wat plastic. De computer stuurt het ontwerp naar de printer. Die smelt plastic aan 210 graden. Vervolgens bouwt een pen het voorwerp in laagjes op. Met een klein voorwerp heeft de printer een kwartier werk.

Openbronproject

De Brit Bowyer bedacht de RepRap in 2004. Nu optimaliseert hij de printer verder, samen met hobbyisten van over de hele wereld. ‘De RepRap is een openbronproject’, zegt Bowyer. ‘Iedereen mag zijn/haar bijdrage leveren om de printer te verbeteren.’

Er bestaan al langer 3D printers, maar die kosten stukken van mensen en zijn eerder gericht op de professionele gebruiker. ‘De goedkoopste 3D printer kost 12.000 euro. Een RepRap heb je voor zo’n 350 euro. Je hebt een paar onderdelen uit de doe-het-zelf-zaak nodig en wat plastic.’

Batist Leman, deeltijds student en deeltijds werkende aan het RepRap project aan de Hogeschool Gent, denkt dat binnen tien jaar veel particulieren een RepRap in huis zullen hebben. ‘Het is zoals met de PC indertijd. Liefhebbers zaten in hun garage hun eigen computer te ontwerpen. Anderen vroegen zich af wat je in godsnaam kon doen met zo’n machine. Nu heeft zo goed als iedereen een exemplaar in huis.’

Print eigen onderdelen

Op de website van RepRap kunnen hobbyisten zien welke onderdelen ze nodig hebben en waar ze die kunnen krijgen. Iedereen die wat technisch onderlegd is, kan zo zijn eigen RepRap in elkaar steken. ‘Bijzonder aan de machine is dat hij ook zijn eigen plastic onderdelen kan kopiëren, die maken zowat de helft van de printer uit. Zo kan je mits nog een paar andere onderdelen een exemplaar voor je vrienden maken’, vertelt Bowyer.

Reden waarom mensen zoals u en ik een RepRap in huis moeten halen, is dat de printer heel wat praktische en moeilijk te vinden voorwerpen kan maken. ‘Je kan er een badstop, een deurstop of reserve-onderdelen voor een was- of vaatwasmachine mee printen’, legt Leman uit. ‘De voorwerpen zijn goedkoper dan in de winkel en het gaat vlug.’ Zo kan een klein stukje van een wasmachine snel vervangen worden. Overigens is het plastic veel goedkoper dan de dure inkt cartridges die traditionele printers verslinden. ‘Bovendien kun je plastic flessen recycleren of zelf plastic maken met plantaardige stoffen zoals maïs’, zegt Bowyer.

Bowyer geeft nog een praktisch voorbeeld: ‘Stel dat je kind plastic sandalen draagt. Het jaar daarop is het eruit gegroeid en moet je nieuwe kopen. Met de RepRap kan je het plastic van de sandalen recycleren, een lege melkfles aan toevoegen en je hebt nieuwe, grotere sandalen.’

Ontwerpen delen

De 3D ontwerpen kunnen op internet uitgewisseld worden zoals nu het geval is met MP3 bestanden. Op de website thingiverse.com staan afbeeldingen van objecten gemaakt met de RepRap.

Adrian Bowyer nam geen patent op zijn uitvinding. Dat zou namelijk het openbronproject en het kopieren van onderdelen van de printer in de weg staan. De Hogeschool Gent stelt momenteel vier RepRaps ter beschikking van de studenten Toegepaste Ingenieurswetenschappen die er bijvoorbeeld hun thesis kunnen over maken.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio