Mortsel verkiest hulpverleningszone Rand boven Antwerpen

Burgemeester Broeckx: “Waar vinden we geld voor brandweer?”

Mortsel - Tegen 2020 kost de brandweer Mortsel, binnen de zone Rand, waarschijnlijk meer dan het dubbele dan vandaag. Grote vraag is waar de stad die centen gaat halen?

Met zicht op de nakende brandweerhervorming had Mortsel de keuze om bij de zone Antwerpen te blijven (opgelet: 2/3 van de interventies in Mortsel gebeurt door de brandweer van Edegem, red.) of om alsnog toe te treden tot de Rand, die zich uitstrekt van pakweg Essen tot Lint. In totaal omvat deze 21 gemeenten. Inclusief dus Mortsel dat, na heel wat gepalaver, de jongste raadszitting verkoos niet meer met de Antwerpse brandweer te blijven werken. Daarbij zette de raad –VB en Groen stemden uiteindelijk tegen terwijl Mortsel Anders zich onthield – het licht op groen voor de verdeelsleutel van de kosten op basis van inwoners (75%) en kadastraal inkomen (25%).

Net die kosten vormen het grote struikelblok in heel het dossier. Niemand weet exact waar het naartoe gaat. Antwerpen maakte voor Mortsel wel een prognose. Waar Mortsel aan de brandweer van de metropool vandaag 660.000€ betaalt, bedraagt dat in 2023 zo’n 1.675.000€. “Ik maakte voor de toetreding tot de Rand met onze ontvanger zelf de oefening. Zij het dan met nog een handvol onbekende factoren. Dus een juist totaalplaatje is er niet ”, zegt burgemeester Erik Broeckx (NV-A) . “Volgens mij is de zone Rand goedkoper, ook al zal het de prognose van Antwerpen wel benaderen. Zeker in de beginperiode maken we winst tegenover deelname aan Antwerpen, waar de bijdrage vanaf 2020 trouwens nog veel feller gaat stijgen. Het blijft natuurlijk waanzin dat we tegen die tijd bijna meer dan een miljoen extra voor de brandweer moeten betalen door een maatregel die boven onze hoofden werd genomen.  De vraag is waar we dat geld gaan vinden? Bij de individuele gezinnen?”

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio