Onze RecenGentenaar zag dat het goed zat met verfilming boek Jo Nesbø

Headhunters: de film is evengoed als het boek

Headhunters: de film is evengoed als het boek

Foto: NV Lumiere Publishing

Gent - De verfilming van Jo Nesbø’s succesvolle misdaadroman is een goede zaak en werd positief onthaand op het Filmfestival. Als u zoals onze RecenGentenaar niet immer evenveel tijd hebt voor een boek dan is de verfilming ervan een waardig alternatief.

Jo Nesbø geldt als een van Europa’s belangrijkste schrijvers van misdaadromans, vooral dankzij zijn populaire reeks rond politie-inspecteur Harry Hole. Dit jaar kreeg Gent in avant-première de verfilming van Hodejegerne voorgeschoteld. Bekt niet slecht, maar voor wie toch het Engelse titeltje wenst: Headhunters.


Roger Brown lijkt het allemaal te hebben. Hij is Noorwegens meest succesvolle rekruteerder en bovendien is hij getrouwd met een adembenemende galeriehoudster, met wie hij samenwoont in een prachtig huis. Maar hij leeft boven zijn stand; om zijn levensstijl te behouden steelt hij kunstwerken. En hoe? Zou hij de mosterd gehaald hebben bij Arsène Goedertier? Op de opening van een nieuwe galerie stelt zijn vrouw hem voor aan Clas Greve. Greve is niet alleen de perfecte kandidaat voor een positie die Roger wil invullen, hij is bovendien de bezitter van het Rubensschilderij “De jacht op het Calydonische everzwijn”, een van de meest gegeerde schilderijen uit de moderne kunstgeschiedenis. Roger ruikt zijn kans om financieel onafhankelijk te worden en begint zijn grootste slag ooit voor te bereiden. Greve was in een vorig leven echter rechercheur in oorlogsgebieden, Brown wist dus maar best alle sporen.


De film houdt er een tempo op na waar menig flitspaal een dikke kluif aan zou hebben en gaat dan ook geen seconde vervelen. De surrealistische boekmomenten (hoe stopt een mens zich weg in een toiletpot? En waar vind je voor een film een tweeling om de marginale dikke agenten ten tonele te brengen?) zijn perfect verfilmd en het plot is al bij al verrassend te noemen, al kan er hier toch heel wat gediscussieerd worden over details.
 

Wat ons betreft een must see, al was het maar om net als ons plots de tientallen gelijknissen te gaan noteren tussen Aksel Hennie (Brown) en ene Steve Buscemi… Heerlijk acteerwerk ook van Hennie, levensecht klootzakske…
 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio