Cucinema is komisch theater op wereldniveau

© Laika

De mannen van ’t stad staan sinds donderdag nog eens geparkeerd in een echte stad. Het Antwerpse theater Laika en Circus Ripopolo sloegen de handen in elkaar en brengen Cucinema, een culinaire theaterbeleving voor alle zintuigen.

Stijn Terrie

Laika is al jaren bekend om hun culinaire theatervoorstellingen. Voorstellingen waarbij het publiek letterlijk en figuurlijk geniet van wat er op de bühne wordt klaargemaakt. Voor Cucinema werkt Peter De Bie samen met de artistieke leider van Circus Ripopolo. Levensgenieters met een gemeenschappelijke voorliefde voor slapstick én lekker eten.

Het verhaal is simpel: enkele minuten voor de avondservice bolt de chef van een bekend restaurant het af. Zijn vrouw moet op zoek naar een plaatsvervangende chef en bindt de leverancier van verse groenten een schort om in ruil voor een beetje drank. Samen met het klunzig hulpje in de keuken horen zij het avondservice te redden in de keuken terwijl mevrouw de klanten bedient in de zaal.

Zo simpel het verhaal, zo moeilijk maar verdomd creatief de uitvoering. Het publiek neemt per 5 of 6 plaats aan leuke tafeltjes, verspreid over de zaal waarna het spel kan beginnen. Het verhaal begint als een stomme slapstickfilm dat onder live pianobegeleiding wordt geprojecteerd op een groot wit doek. Maar met een duidelijke knipoog naar George Méliès wordt de filmvertoning al gauw een live gebeuren in 3D waarbij de acteurs als het ware uit het witte doek komen gestapt. We bevinden ons op dat moment in het restaurant maar krijgen een heerlijke inkijk op het leven zoals het er ondertussen aan toegaat in de keuken. Een leven gevuld met slapstick in een keuken gevuld met heel wat mysterieuze kastjes, potjes en pannetjes. Meer mogen - pardon - willen we echt niet vertellen.

Wij kunnen alleen stellen dat Laika en Ripopolo boven zichzelf uitstijgen met deze theatervoorstelling op wereldniveau. Met weinig tot geen woorden toverden zij anderhalf uur een lach op ons gezicht. Wij hebben gelachen… Wij waren vaak met stomheid geslagen bij zoveel spitsvondigheden… Wij hebben ons buikje rond gegeten en er verdomd hard van genoten ook… Maar bovenal liepen wij nadien ondanks de regen nog uren met dat gevoel van gelukzaligheid over de Gentse Feesten.

Cucinema is helaas uitverkocht deze Gentse Feesten (niet onlogisch als je ’t ons vraagt.) maar in november spelen ze de voorstelling ook in Reims. Dat vraagt om Champagne!