SP.A-Groen gaat voor geluidsarm vuurwerk

SP.A-Groen gaat voor geluidsarm vuurwerk

Foto: if

Berlare - SP.A-Groen zou graag hebben dat de meerderheid bij festiviteiten geluidsarm vuurwerk aanschaft en laat afsteken. Op de kermissen later dit jaar zal dat uitgeprobeerd worden.

"Berlare heeft een rijke vuurwerktraditie om en rond het Donkmeer en in de dorpskernen. Op kermissen, festiviteiten en vooral op de Waterfeesten is het vuurwerk telkens het hoogtepunt. Toch zorgt dit ook voor een pak ongewenste neveneffecten, zoals de afvalresten en de geluidsoverlast", volgens Cindy Roelandt, gemeenteraadslid voor SP.A-Groen.

"Om gevaarlijke situaties en overlast te beperken is in de afgelopen jaren het persoonlijk gebruik van vuurwerk aan banden gelegd. Toch blijven ook de officiële vuurwerkevenementen niet onbesproken. Elk jaar zorgen die luide knallen immers dat honden, paarden en andere dieren in paniek uitbreken en gewond raken of zelfs sterven door de stress.”

Knallen van gewoon vuurwerk kunnen tot 170 decibel pieken, terwijl blootstelling vanaf 130 decibel de trommelvlies bij mensen kan perforeren en het gehoor blijvend kan beschadigen. "Anderzijds is vuurwerk een belangrijke gebeurtenis voor veel mensen en dat willen we hen niet afnemen. Daarom schuiven we een alternatief naar voor. Tijdens de grote droogteperioden werd het vuurwerk reeds vervangen door lasershows. Toch is vooral geluidsarm vuurwerk een mooie oplossing, omdat dit het meest aansluit bij traditioneel vuurwerk en mooier is dan een lasershow."

Geluidsarm vuurwerk haalt maximaal 85 decibel, dat is het volume van een voorbijrijdende vrachtwagen of een juichend kind. "Volumes die huisdieren gewend zijn en waarvan ze niet in paniek slaan. Dit soort vuurwerk biedt nog voordelen: de veiligheidsafstand voor het publiek is ook veel kleiner, wat de beleving imposanter maakt ondanks dat de pijlen minder hoog gaan dan bij traditioneel vuurwerk", gaat Cindy Roelandt verder.

Op de laatste gemeenteraad werd het voorstel gesteund. Dit jaar zal op de kermissen in Uitbergen, Overmere en Berlare het traditioneel vuurwerk vervangen worden door geluidsarm vuurwerk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio