Subsidie voor behoud zwaluwnesten

Dendermonde - Om de populatie van huis- en boerenzwaluwen te beschermen, geeft de stad jaarlijks een subsidie aan bewoners van een woning waar een kolonie huis- of boerenzwaluwen in stand wordt gehouden.

"Het aantal zwaluwen is de laatste 30 jaar al met 90 procent verminderd. Bovendien zijn zwaluwen ook nuttige dieren: ze verorberen wel 50.000 muggen en vliegen per week", zegt schepen Tomas Roggeman (N-VA). "Daarom steunt de stad wie deze vogels een thuis biedt.  Tijdens het broedseizoen kunnen inwoners een subsidie aanvragen. De voorbije aanvraagperiode werden 45 aanvragen ingediend, waarvan 19 kleine, 21 middelgrote en 5 grote bewoonde kolonies. Goed voor een totaal van 1.512,50 euro subsidie."

"Omdat zwaluwen rechtstreeks van de mens afhankelijk zijn, hebben wij een belangrijke functie in hun voortbestaan. Hun nesten mogen niet verwijderd worden tijdens de broedperiode. Met kleine ingrepen, zoals kunstnesten plaatsen in de buurt van bestaande kolonies, kunnen we deze vogels helpen. Wie hinder zou hebben van de uitwerpselen van de zwaluwen, kan een mestplankje plaatsen."

Info: www.dendermonde.be/zwaluw.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio