Goed georganiseerde markt is gezellig druk, maar verloopt veilig: “Leuke sfeer”

Op de verkopers van kledij en textiel na is iedereen tevreden

Maldegem - Afgelopen maandag was het eindelijk zover: de wekelijkse en druk bezochte markt in Maldegem mocht na negen weken opnieuw doorgaan. De bezoekers, iets minder dan gewoonlijk, zagen dat het goed was. Bij de marktkramers waren wat meer kritische geluiden te horen.

Vorige week werd bekend gemaakt dat er opnieuw markten mochten worden georganiseerd. In Maldegem, waar de markt iedere maandag wordt georganiseerd, hadden ze duidelijk hun huiswerk gemaakt. Alles werd in het werk gesteld om de markt zo coronaveilig te kunnen laten doorgaan.

Om de sociale afstand te kunnen garanderen werden de kramen wat verder uit elkaar gesteld dan gewoonlijk. Daarvoor werd onder andere uitzonderlijk uitgeweken naar de Nieuwstraat. Op iedere in- en uitgang van de markt stond gemeentepersoneel klaar om de bezoekers te voorzien van handalcohol en om te wijzen op de juiste looprichting. In de Markststraat is dit een taakje voor Jeroen en Sven, die normaal gezien op de groendienst werken. “Alles verloopt eigenlijk zeer vlot. Sommige mensen, vooral zij die goed weten wat ze nodig hebben, proberen de juiste looprichting al eens te negeren. Maar eens we hen daar op wijzen, maken ze er geen probleem van.”

“Goed georganiseerd”

“Het is duidelijk dat het gemeentebestuur haar best heeft gedaan”, zegt bezoekster Annie Mathys. “De markt is zeer goed georganiseerd en dat stelt me toch wel gerust. Je ziet heel wat mensen met een mondmasker, maar toch is de sfeer hier zeker niet bedrukt. Integendeel, ik heb de indruk dat iedereen blij is dat ze opnieuw naar de markt mogen komen.”

Eenzelfde geluid horen we bij Annie De Bie. “Zeker met mooi weer zoals vandaag zijn er weinig zaken zo aangenaam als een bezoekje aan de markt. Er is minder volk dan gewoonlijk, maar gezien de omstandigheden vind ik het gezellig druk. Dat de kramen nu wat verder uit elkaar staan, vind ik zelfs een verbetering. Het enige nadeel is dat we geen terrasje kunnen doen.”

Het is duidelijk, bij de bezoekers van de markt horen we quasi uitsluitend positieve geluiden. Bij de marktkramers daarentegen zijn de reacties wisselender. Voor de verkopers van kledij was de heropening van de markt een tegenvaller. “Ik heb nauwelijks wat verkocht”, zegt Tanja Clicteur. “Het valt op dat de mensen bang zijn om de kleren aan te raken. Normaal is Maldegem mijn beste markt, maar nu is het echt véél minder.”

“Beter thuis gebleven”

Een collega van Tanja die lingerie verkoopt roept ons nog net iets toe. “Op die manier hoeft het niet voor ons. Ze hadden ons beter thuis laten blijven.”

Bij groenten- en fruitverkoper Kris Braet daarentegen is het gezellig druk voor zijn kraam. Iedereen respecteert de afstand, maar Kris en zijn vijf medewerkers zijn voortdurend in de weer. “Voor ons is het een schitterend dag. De afgelopen weken verkocht ik groenten en fruit in mijn loods, maar dat is totaal niet hetzelfde. Ik had op voorhand gehoopt om ongeveer vijftig procent van mijn normale omzet te draaien, maar het gaat veel meer zijn. Mij ga je dus zeker niet horen klagen.”