"Ik zie mijn klanten graag"

Krantenwinkel Huis Defauw houdt na bijna vijftig jaar op te bestaan

Filip Beernaert en Annemie Defauw openen op 31 december nog één keer de deuren van hun krantenwinkel. Foto: Sandra Wybo

Oostkamp - Vandaag is het de laatste keer dat Annemie Defauw van Oostkamps oudste krantenwinkel om 4.00 uur opstaat voor haar vaste krantenronde. Na bijna vijftig jaar houden Annemie en haar man Filip Beernaert ermee op. Hiermee verdwijnt een monument in het centrum van Oostkamp. Het pand, dat sinds 1936 in handen is van de familie Defauw, is verkocht waarop het koppel besloot om te stoppen met de krantenwinkel. "Tuurlijk zal ik het missen en dan vooral mijn klanten waarvan er velen vaak dagelijks over de vloer kwamen", zegt Annemie.

De moeder van Annemie, Maria De Bruycker, beter gekend als 'Maria Fauw' opende in 1971 een krantenwinkel op de hoek van de Kapellestraat en de Stationsstraat. Het winkeltje werd toen ondergebracht in het kleinste deel van het pand. De rest werd ingenomen door het atelier en de kleermakerszaak van haar man. Aanvankelijk werd, naast kranten en tijdschriften, ook schoolgerief verkocht. Van in de beginjaren kon men ook al een gokje wagen op de paardenwedrennen en toen de Nationale Loterij in 1978 startte met de lotto was Huis Defauw ook de eerste krantenwinkel in de gemeente waar je je lottoformulier kon binnenbrengen. Bij het krieken van de dag vatten ze post aan het toenmalige Siemens, nu TE Connectivity, om de arbeiders 's morgens te voorzien van de krant. Vanaf de jaren tachtig werkte Annemie mee met haar ouders en eind 1989 nam ze de zaak over. Ondertussen was de winkel verhuisd naar het ander deel van het pand en werd een apart wedkantoor ingericht. Vroeg opstaan en weinig tot geen vakantie hoorde er steevast bij, maar klagen doen Annemie en Filip niet. Het was soms zwaar, maar de dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt, maakt veel goed", vindt Annemie. Wat ze dan ook het meest zal missen zijn de klanten. "Ik zie mijn klanten graag. Groot en klein, oud, jong ... iedereen kwam hier graag over de vloer", vertelt Annemie. Een babbeltje hoorde er bij en vaak waren we ook gewoon een luisterend oor".
Het zal wennen worden om na bijna een halve eeuw de deur definitief te sluiten van hun zaak die ze steeds met hart en ziel hebben uitgebaat. "We gaan eerst wat rust nemen en dan zien we wel wat komt", meent Annemie. "De momenten die we in die dertig jaar moesten stelen om er eens op uit te trekken, kunnen we nu ruimschoots inhalen. We zien wel wat dit nieuwe hoofdstuk in ons leven zal brengen". 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio