Oostende blootgelegd in stationshal Gent-Sint-Pieters

Oostende blootgelegd in stationshal Gent-Sint-Pieters

Foto: if

Gent - Sinds vandaag is de sgraffito 'Oostende' opnieuw te bewonderen in de hal van het Sint-Pietersstation, meldt de NMBS. De restauratie van de sgraffiti in het middengedeelte en de kant loketten is daarmee achter de rug. De restaurateurs zijn nu volop bezig aan het laatste gedeelte kant buffet. Eind 2009 zullen alle schilderingen in de imposante stationshal gerestaureerd zijn.

'Midden november 2007 zijn wij in de hal van het beschermde stationsgebouw gestart met de restauratie van de sgraffiti, de historische muur- en plafondschilderingen', zegt woordvoerder Geert Dierckx van de NMBS-Holding. 'De schilderingen worden volledig gereinigd en geretoucheerd met aandacht voor de originele kleuren.'

Sgraffito is een techniek waarbij twee of meer verschillende gekleurde lagen pleister op elkaar worden aangebracht. In de bovenste laag worden lijntekeningen ingekrast en ingekleurd volgens de fresco-techniek. De sgraffiti in het Sint-Pietersstation zijn van kunstenaar Prosper Cornelis.

Oostende

'Een van de blikvangers is de sgraffito die de stad Oostende uitbeeldt', zegt Dierckx. 'Het tafereel met de koningin der badsteden werd immers nooit eerder vertoond. Het zat weggestopt achter het plafond van de oude lokettenzaal. Vooraan zijn drie schepen zichtbaar, waaronder een stoomboot met volle zeilen: de Princesse Elisabeth. De voorstelling werd geromantiseerd door de kunstenaar, want normaal werden de zeilen nooit samen met motor gebruikt. Uit de schoorsteen komt een rookpluim. De badgasten amuseren zich kostelijk op het strand en in de zee. Op de achtergrond is de toenmalige skyline van Oostende zichtbaar. Ook de oriëntatie van het paneel in het station is opmerkelijk. Het paneel Oostende bevindt zich daadwerkelijk in de richting van de stad Oostende.' 

Muurschilderingen

Ook de sgraffiti met de steden Kortrijk, Ieper, Brugge, Oudenaarde, Mechelen en Gent zijn gerestaureerd. Dat die belangrijke Belgische steden op de muren van het station staan, is niet alleen omdat je er vanuit Gent  Sint-Pieters naartoe kan reizen. Het Sint-Pietersstation werd immers in 1913 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling die in dat jaar in Gent plaatsvond. Het was de bedoeling dat de honderdduizenden bezoekers konden kennismaken met de verschillende Belgische steden. Ook Antwerpen, Doornik, Bergen, Namen, Brussel en Luik staan op de muren afgebeeld. 


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio