Rechtbankvoorzitter Roland Tack overleden

Rechtbankvoorzitter Roland Tack overleden

Roland Tack voor zijn Gerechtsgebouw. Foto: fvv

Gent - Op zijn 60ste is in Gent Roland Tack overleden, de voorzitter van de Gentse rechtbank. Tack, die geboren was in de volksbuurt van de Brugse Poort en opgroeide in de Bloemekenswijk, overleed na een lange en slepende ziekte.

Geboren in de Peerstraat, in het hartje van de Brugse Poort, groeide Roland Tack op tussen de volksjongens van het Van Beverenplein - Freddy Horion kende hij van bij de KAJ, zei hij zelf ooit in een interview met De Gentenaar. Tacks vader werkte zich op tot technisch leraar in Don Bosco, zijn moeder werkte in de katoenspinnerij La Lys. ‘Mijn enige link met justitie was toen dat mijn grootvader als taxichauffeur de procureur-generaal vervoerde’, vertelde Tack in datzelfde interview.

In de volksbuurt waarin hij opgroeide, werd het bijna als verraad gezien toen de jonge Tack naar de universiteit trok om daar - met een studiebeurs - rechten te gaan studeren. Aan de universiteit werd Tack studentenleider.

Plat Gents

Nadat hij was afgestudeerd, werd Tack eerst advocaat. Hij stapte ook in de politiek, en zetelde voor de toenmalige CVP in de Gentse gemeenteraad. Toen de CVP nog mee in de meerderheid zat, werd hij in 1986 zelf fractievoorzitter van de Gentse christendemocraten. Na twintig jaar als advocaat maakte Tack in 1992 de overstap naar de magistratuur, en op dat ogenblik eindigde zijn politieke carrière. Als rechter viel Tack op door de directe manier waarop hij beklaagden toesprak, soms zelfs in het plat Gents. ‘De afstand tussen justitie en de bevolking moet zo klein mogelijk blijven’, was Tacks devies. ‘Als een veroordeelde niet begrijpt waarom hij zijn straf krijgt, ben je als rechter slecht bezig.’

Het hoogtepunt van Tacks carrière kam er in 2007, toen hij voorzitter werd van de rechtbank van eerste aanleg, op het ogenblik dat het nieuwe Gerechtsgebouw aan de Opgeëistenlaan in gebruik werd genomen. Daarna sloeg het noodlot echter toe. Tack werd ziek. Eén keer kon hij de vuile kanker afslaan - vorig jaar keerde hij terug voor het proces van de Gentse korpschef Peter De Wolf - maar dit voorjaar keerde de ziekte terug. Vandaag is hij overleden.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio