Gespreksavond over uitbreiding luchthaven

Gespreksavond over uitbreiding luchthaven
Borsbeek - Groen Borsbeek organiseert een gespreksavond over de ontwikkeling van de luchthaven van Deurne en de invloed ervan op de omwonenden.

"Naast een overzicht van de plannen voor de uitbreiding van de luchthaven wordt er ook aandacht besteed aan de gevolgen van de ontwikkeling van luchthavens op de menselijke gezondheid," zegt gemeenteraadslid Peter Vindevogel. Eén van de opmerkelijke sprekers is topchirurg Marc Goethals, cardioloog in het bekende ziekenhuis van Aalst.

"De luchthaven van Deurne breidt volop uit en in 2015 kwamen er al heel wat nieuwe bestemmingen bij en de luchthaven wil de komende jaren groeien richting 650.000 passagiers per jaar, of omgerekend een 60-tal vluchten per dag," zegt Vindevogel.

"Bovendien is de exploitant vragende partij om de landingsbaan op te schuiven richting Fort 3 van Borsbeek, wat mogelijk wordt door de ondertunneling van de Krijgsbaan. Dat zou een ramp zijn voor het Fort, net op het ogenblik dat de gemeente Borsbeek daar sterk investeert.

Volgens Peter Vindevogel zijn er heel wat redenen om niet uit te breiden. "Ik kan zo een drietal voorbeelden opsommen. Zo is onze regio al overbelast op het vlak van geluid en fijn stof. De R11, de ring van Antwerpen en de E313 brengen al heel wat verkeer en fijn stof mee. Een uitbreiding van de luchthaven maakt de druk op mens en omgeving nog groter. Bovendien sta je met de trein op een half uur op de luchthaven van Zaventem," verklaart Vindevogel. "Als derde reden kan ik aangeven dat de luchthaven in Deurne al jarenlang verlieslatend is. De middelen van de overheid kunnenbeter geïnvesteerd worden in openbaar vervoer en betere fietsvoorzieningen."

Om de omwonenden correct te informeren over de gevolgen op lange termijn organiseert daarom Groen Borsbeek een gespreksavond. "Eerst geeft Bert Leemans u een feitelijk overzicht van de plannen voor de uitbreiding van de luchthaven. Als woordvoerder van de vzw Verlenging Nooit volgt Bert al jarenlang het dossier. Daarna zal cardioloog Marc Goethals (Aalst) dieper ingaan op de gevolgen van de ontwikkeling van luchthavens op de menselijke gezondheid."

De gespreksavond is voor iedereen en gaat door in Zaal Den Jakob.

Praktisch
Donderdag 24 september 2015, 20u30
Zaal Den Jacob, Jan Goovaersstraat 33.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio