Gespreksavond Groen lokt 200 man

Gespreksavond Groen lokt 200 man

Foto: Tom De Noël

Borsbeek - De partij Groen organiseerde gisterenavond een gespreksavond over de ontwikkelingen op de luchthaven van Deurne.

Meer dan 200 nieuwsgierigen zakten donderdagavond af naar zaal Den Jakob om zich te laten informeren over de vorderingen op de Antwerpse luchthaven. “We wisten wel dat de luchthaven bij heel wat inwoners in Borsbeek leefde”, zegt Groen-gemeenteraadslid Peter Vindevogel. “Maar zoveel volk hadden we echt niet verwacht.”

Tunnel
Bert Leemans, woordvoerder van de vzw Verlenging Nooit, gaf een feitelijk overzicht van de plannen voor de uitbreiding van de luchthaven. Hij volgt al heel wat jaren het dossier van dichtbij. Met cijfers en quotes van politici en de eigenaar van de luchthaven duidde Leemans zijn dossier. Hij zei ook dat de ondertunneling vooral bedoeld is om bij noodgevallen de vliegtuigen ruimte te geven om veilig te stoppen en dat een verharding zeker niet nodig is tot op het einde.

Peter Vindevogel en zijn partij zijn vooral voorstander van alternatieven, zoals de trein naar Zaventem nemen. “De luchthaven van Deurne is al jarenlang verlieslatend. De middelen van de overheid kunnen beter geïnvesteerd worden in openbaar vervoer en betere fietsvoorzieningen”, aldus Vindevogel.

Groeien
Tot slot van het informatieve moment – met cijfers die aantoonden dat heel wat vliegtuigen niet volledig benut worden – was het de beurt aan cardioloog Marc Goethals uit Aalst. Hij ging dieper in op de gevolgen van de ontwikkeling van luchthavens op de menselijke gezondheid. “De luchthaven van Deurne breidt volop uit en in 2015 kwamen er al heel wat nieuwe bestemmingen bij. De luchthaven wil de komende jaren groeien richting 650.000 passagiers per jaar, of omgerekend een zestigtal vluchten per dag”, zegt Vindevogel.

Tijdens de vragenronde bleek dat de omwonenden de voorbije maanden reeds een stijging van de overlast ondervonden en dat Borsbeek duidelijk niet kan leven met de verdere uitbreidingsplannen van de buren uit Deurne. De aanwezigen vragen dan ook dat de Vlaamse regering haar plannen voor Deurne zou herzien. De actiegroepen en Groen bekijken nu welke de beste verdere stappen zijn richting de luchthaven en de Vlaamse regering.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio