Krijgsbaan weekend afgesloten door werken

Borsbeek / Mortsel / Deurne - De werken aan de ondertunneling van de Krijgsbaan gaan de derde fase in. Nog tot half november wordt er gewerkt aan de rijweg aan de kant van Fort 3 in de richting van Borsbeek. Daarna zal de weg een weekend worden afgesloten.

"Vanaf vrijdag 13 november om 22u tot maandagmorgen 16 november om 5u zal de Krijgsbaan tussen het kruispunt met de Heirbaan in Mortsel en het kruispunt van de R11 met de De Robianostraat in Borsbeek afgesloten zijn voor alle doorgaand verkeer", zegt het Agentschap voor Wegen en Verkeer. "Het verkeer wordt in beide richtingen omgeleid via de Ring (R1) en de E313."

Lokaal verkeer aan de kant van Borsbeek kan wel nog de terreinen van Cantincrode en de plaatselijke handelszaken bereiken. Aan de kant van Mortsel blijft het kruispunt met de Heirbaan gewoon open.  De begraafplaats zal tijdens het weekend niet bereikbaar zijn. Fietsers hebben wel doorgang en volgen de omleidingen die sinds de start van de werken in september van kracht zijn.

Vernieuwing kruispunt Heirbaan

De volledige herinrichting van het kruispunt Krijgsbaan (R11) met de Heirbaan, hoewel eerder voorzien in dit project, wordt uitgevoerd in een later stadium. De stad Mortsel wil daar immers op middellange termijn de riolering vernieuwen. Van deze werken zal gebruik gemaakt worden om de herinrichting uit te voeren. De fietspaden en het middeneiland vóór het kruispunt worden wel al vernieuwd tijdens de werken aan de Krijgsbaan. Tijdens deze werken blijft het kruispunt steeds open.

Groene veiligheidszone

De ondertunneling van de R11 is nodig opdat de Luchthaven Antwerpen zou kunnen voldoen aan de internationale veiligheidsvoorschriften. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie schrijft voor dat luchthavens in het verlengde van hun start- en landingsbanen een obstakelvrije veiligheidszone moeten hebben. Daar kunnen vliegtuigen in noodsituaties tot stilstand komen. De aanwezigheid van de Krijgsbaan vlak achter de start- en landingsbaan stond zo'n veiligheidszone in de weg. Door de baan ter hoogte van de luchthaven in een tunnel te steken, komt de nodige ruimte vrij. De veiligheidszone op het tunneldak wordt een omheinde graszone die zich uitstrekt tot Fort III in Borsbeek.

De tunnel, met aansluitend een af- en toerit in een open sleuf, wordt 420 meter lang. Dat is de afstand tussen de verkeerslichten die nu het verkeer tegenhouden wanneer een vliegtuig landt of opstijgt. Wanneer de tunnel klaar is, zullen de lichten verdwijnen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio