Zeldzame kolonie meervleermuizen ontdekt

Zeldzame kolonie meervleermuizen ontdekt

Foto: foto: Bram Conings

Damme - Je hebt ze misschien zelf al gespot met hun luchtacrobatie, maar Damme heeft er een nieuwe natuurlijke attractie bij: de meervleermuis. In de polders rondom het dorp hebben vrijwilligers van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt en het Regionaal Landschap Houtland een zeldzame kolonie van de meervleermuis gespot. Dat is nog maar de tweede keer in België dat een kolonie van dit type vleermuis werd ontdekt.

De bal ging aan het rollen in juli 2014 toen een natuurliefhebber een dode onbekende vleermuis vond in de buurt van het station van Brugge. Na deze vondst werd in 2016 de ruime omgeving van Brugge systematisch gescreend naar vliegroutes en jachtgebieden van meervleermuizen langs de kanalen. Een duidelijke concentratie tekende zich al snel af rond de kanalen van Damme en de plassen rond de stervormige oude Stadswallen van Damme. Daarop werd een meervleermuisvrouwtje gevangen, ‘Sterre’ gedoopt en van een zendertje voorzien om de juiste kolonieplaats te vinden.

 

De kolonie lijkt voorlopig te bestaan uit een tiental dieren. Meestal komen dergelijke kolonies voor in Nederland en de Baltische staten. Daarmee is Damme samen met een nest in Duinkerke de meest westelijke kolonie van het verspreidingsgebied. De onderzoekers hopen dat met kleine ingrepen de milieukwaliteit gewaarborgd blijft zodat de kwetsbare kolonie hier kan blijven.  Meervleermuizen voeden zich namelijk met insecten die leven in proper water, soortenrijke graslanden en weelderige oeverzones. In Damme jagen de Meervleermuizen vooral boven de niet verlichte delen van de kanalen, maar ook in de omliggende poldergraslanden en boven smallere sloten.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio