Team van Brugse dierenvrienden zamelt geld in voor adopties en operaties

‘RedUnOend’ wil oude en zieke honden tweede kans geven

‘RedUnOend’ wil oude en zieke honden tweede kans geven

V.l.n.r. Natasja Levicar, Nicole Delobel, Luc Termont, en Ingrid Beirlant, vier drijvende krachten achter RedUnOend Foto: if

Brugge - Het aantal euthanasiegevallen in de Belgische dierenasielen daalt jaar na jaar, maar de meest recente cijfers uit 2009 spreken nog altijd van 4.000 honden en 13.000 katten die een spuitje kregen. Dat zijn er duizenden te veel vinden echte dierenvrienden, zoals ook de mensen achter ‘RedUnOend’

‘RedUnOend’, het Brugs dialect voor ‘red een hond’, is een kleinschalige vzw die, zoals de naam al zegt, zich specifiek inzet voor het redden van honden. ‘Voorlopig fixeren we ons enkel op honden die oud of ziek zijn en bijgevolg sneller kans maken op een spuitje. Uiteraard helpen wij graag alle beestjes, maar voorlopig focussen wij ons enkel op honden’, zegt Natasja Levicar.

Het verhaal van ‘Red un oend’ is vrij recent. De vzw werd een jaar geleden opgericht door Ingrid Beirlant en haar man Luc Termont. De bal ging aan het rollen toen het koppel aan familie en vrienden vroeg om met Kerst geen kaartje te sturen, maar het bedrag van de kerstkaart met postzegel te geven om honden uit het asiel te redden. Ook voor hun huwelijksverjaardag verkoos het koppel een gift voor het goede doel boven de gebruikelijke cadeaus. Het organiseren van een evenement bleek echter al snel meer geld in het laatje te brengen en de vzw was geboren.

Dure operaties

Ondertussen heeft de vzw een tiental medewerkers, waarvan het merendeel ook vrijwilliger is bij het dierenasiel. ‘Red un Oend’ staat dan nog wel in zijn kinderschoenen maar desalniettemin kon het team al drie honden redden van het fatale spuitje. De vzw doet dit door de noodzakelijke operaties te bekostigen of door deels in de adoptiekosten tussen te komen. ‘Gemiddeld betaal je bij de adoptie honderd euro want de verzorging van de dieren kost handenvol geld. Veel mensen kunnen zich dat niet veroorloven. Niettemin zullen we toch ergens de lijn moeten trekken voor wie die kosten al dan niet kan dragen’, benadrukt Levicar

‘Red un oend’ is nog in volle groei zodat de vrijwilligers lijdzaam moeten toezien hoe operaties van rond de 1000 euro niet gefinancierd kunnen worden. Deze honden maken dan ook weinig kans om nog een baasje te vinden. Toch heeft de vzw al de operatie betaald van een 11-jarige Jack Russel met stenen in de blaas, waardoor het dier weer een eerlijke kans op adoptie kreeg.

De hoofdzaak blijft dus om viervoeters te redden die op papier nog weinig kans maken. Een mooi voorbeeld daarvan was de slechtziende hond Nina die aan een nieuw baasje werd geholpen. ‘Om te beslissen welke hond er uiteindelijk geholpen zal worden, bellen we met verschillende dierenasielen of privé-instanties om te zien waar de zieke en oude beestjes zitten’, vertelt Natasja Levicar.

Peterschap

Dit alles wordt verwezenlijkt met giften en vooral ook door het organiseren van diverse evenementen. Het is de bedoeling elk jaar drie evenementen op poten te zetten om de kas te spijzen. Zo komt eind april acteur Pol Goossens (de Frank uit Thuis) langs naar St-Jozef met zijn show ‘honds’. Als echte dierenliefhebber neemt Goossens ook het peterschap van het project op zich.

De droom van de organisatie is om op lange termijn een eigen opvangtehuis te hebben zodat honden er onbezorgd hun oude dag kunnen slijten. ‘Met de nodige verzorging kunnen we deze dieren nog een aangenaam leven geven, waar ze bij het uitblijven van adoptie, toch gered worden van euthanasie’, aldus nog Levicar.

Pol Goossen komt op vrijdag 29 april langs met zijn theaterproductie ‘honds’ naar parochiezaal ‘de korf’. Tickets in voorverkoop kosten 8 euro. Aan de deur betaal je 10 euro. Meer info vind je op www.redunoend.be.

 

 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio