Hans Teeuwen: Spiksplinter

Hans Teeuwen: Spiksplinter

Foto: pias

Na zijn voorlopige afscheid van het Nederlandstalige cabaret in 2005 en tal van succesvolle omzwervingen langs film, jazz en het Engelse stand-up comedycircuit, is de ‘Koning van de lach’ met zijn zesde comedyshow eindelijk weer op post. En dat de fans er na zes jaar wachten zin in hebben, merk je zodra Hans Teeuwen het podium bestijgt.

Het publiek reageert uitgelaten op de ’s en ho’s waarmee Teeuwen hen verwelkomt, de eerste grappen worden op een gulle lach onthaald en met een roetsj over de als glijbaan dienstdoende balustrade heeft hij ook meteen zijn eerste applaus beet. Wie er tot dan nog over twijfelde, mag gerust zijn: hier staat een vakman.

De pauze van zes jaar heeft ook weinig invloed gehad op zijn grappen. Die zijn als vanouds eigenzinnig, silly en bedoeld choquerend. Waar andere komieken graag slaan, zalven en dan opnieuw slaan, hanteert Teeuwen zijn geheel eigen principe van slaan, slaan met de hamer, bulldozer erover en als toetje iets vies met een of meerdere niet nader genoemde lichaamsdelen. En dat hij nog steeds een meester is het absurdisme is, bewijst hij onder andere met de evergreen ‘Aarslikker Denny, heerlijk beschuit, Aarslikker Denny, daar kom je je bed voor uit...’

Maar terwijl Hans Teeuwen nog steeds dezelfde is, stond de comedy de laatste zes jaar niet stil en ben ook ik – een fan van het eerste uur – al lang niet meer dezelfde. Het probleem is dat Teeuwen anno 2011 niet meer echt verrast, laat staan choqueert. Ik kan me dan ook niet ontdoen van het gevoel dat hij de meeste grappen in Spiksplinter in het verleden al eens beter en scherper gebracht heeft. Ik herinner me in ieder geval dat ik vroeger harder om hem moest lachen.

Is Spiksplinter dan een slechte show? Nee, dat niet. Er valt genoeg te lachen en Hans Teeuwen is zelfs op een mindere dag beter dan de gemiddelde stand-upper. Maar om nu te zeggen dat ik plat lag van het lachen… nee. En van een komisch genie – zoals Hans Teeuwen er ontegensprekelijk een is – is dat het minste wat ik verwacht. Mag ik?

Bonusmateriaal: bestaat uit een gesneuvelde scène, waarvan wel duidelijk is waarom ze de cut niet gehaald heeft, en een aardig – maar niet meer dan dat – fotoverslag opgeleukt door het nummer Broodje worst van Hans & The Painkillers. (whm)

zaalshow:

extra's:

op dvd / PIAS Comedy

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees