Borgen (seizoen 2)

Borgen (seizoen 2)

Foto: lumiere

Altijd een goed teken wanneer van een tv-serie snel een tweede reeks wordt gemaakt. Bij het Deense 'Borgen' was dat het geval.

Borgen gaat over de eerste vrouwelijke premier van Denemarken die 'de burcht' – het regeringsgebouw of Borgen in het Deens – tracht samen te houden terwijl haar gezin uiteenvalt. Ook de Arbeidspartij deelt in de brokken. Een van de politieke intriges leidt tot het ontslag van de voorzitter.

In de eerste aflevering van de nieuwe reeks zit premier Birgitte Nyborg Christensen, de Deense eerste minister, in Afghanistan om te kijken of het echt nodig is de Deense troepen daar te houden. De kat is van huis, dus gaan de muizen thuis op tafel dansen. Er moet immers een nieuwe Europese voorzitter worden verkozen – zeg maar de nieuwe Herman Van Rompuy – en dan schieten in Kopenhagen allerlei machinaties in gang. (De tweede aflevering is passend getiteld 'In Brussel kan niemand je horen gillen', naar de beroemde slogan van Alien.)

De 'Europese' verhaallijn blijft lang lopen onder Borgen 2, naast die van het privéleven van de eerste minister en de relatie tussen de journaliste Katrine Fønsmark en spindoctor Kasper Juul. Alleen al voor het subtiele verbale pingpongspel tussen die twee kijk je naar Borgen.

Voor wie treurt op het einde van deze tweede reeks is er troost: zopas zijn ze in Denemarken begonnen met de opnames van de derde reeks. Altijd een goed teken. (pom) 

tv-serie:

extra's: geen

dvd-box / duur: 10 x 58 min. / Lumiere

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees