Hysteria

Hysteria

Foto: paradiso

Een preutse film over de uitvinding van de vibrator: dat móést wel een komedie worden. En wat een fijne prent is het geworden.

De jonge dokter Mortimer Granville (Hugh Dancy) heeft het niet voor de gedateerde geneeswijzen die nog gangbaar zijn in het Victoriaanse Engeland, zoals aderlatingen. Hij wil volgens de jongste wetenschappelijke inzichten werken, maar dat wordt hem nergens in dank afgenomen.

Granville wordt aangenomen bij dokter Dalrymple (Jonathan Pryce), die zich specialiseert is in de  behandeling van hysterische vrouwen. De vrouwen in die tijd, moet u weten, worden geacht keurig te zijn, en stil, en vooral hun plaats te kennen. Als zij in opstand komen, of depressief worden, dan lijden ze blijkbaar aan hysterie. En daar heeft dokter Dalrymple een duidelijk werkende therapie voor: een soort bekkenmassage die de vrouwen volkomen tot rust brengt.

Granville blijkt het al snel ook in de vingers te hebben. De patiënten zijn uiterst tevreden van zijn handigheid. Tot hij kramp krijgt in zijn hand. Het wil niet meer goed lukken. Zijn boezemvriend gaat intussen aan het experimenteren met elektriciteit en ontwerpt een ventilator met pluimen. De dag dan Granville dat apparaat in zijn verkrampte hand heeft, krijgt hij een idee.

Dat is allemaal nog maar de helft van de film. Voor een even groot deel heeft regisseur Tanya Wexler het in Hysteria over de positie van de vrouw in die Victoriaanse maatschappij en het begin van het feminisme. Dat wordt hier ingezet door Charlotte (Maggie Gyllenhaal), de rebelse dochter van dokter Dalrymple. Zij zou liever zien dat medische kennis wat meer ingezet wordt om arme vrouwen elementaire verzorging te geven dan om rijke madammen kalm te fibreren. Klinkt ineens heel serieus, en dat is het ook wel. Maar ook dat aspect van het verhaal is komisch in beeld gebracht. 

En nee, er is geen bloot te zien, in deze film over de uitvinding van de vibrator. Alles zit in de mimiek. (kdw)

film:

extra's: geen

dvd / Paradiso

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees