Hors-la-loi (Outside the Law)

Hors-la-loi (Outside the Law)

Foto: a-film

'Hors-la-loi' mag dan een historisch drama zijn, historisch correct is de film over de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd allerminst. Vraag dat maar aan de honderden Fransen die protestacties voerden tijdens de opnames. Maar sinds wanneer moeten films 'historisch correct' zijn? Niet dus, want 'Hors-la-loi' is een steengoede prent.

Dat Hors-la-loi bij veel Fransen in een verkeerd keelgat geschoten is, hoeft niet te verbazen. De film van Rachid Bouchareb rijt een oude wonde in het collectieve Franse geheugen weer helemaal open en gooit er nog wat zout in ook. Vooral de scène over de massamoorden van Sétif in 1945 zette kwaad bloed. In de film worden talloze Algerijnse moslims brutaal afgemaakt door de Franse troepen, terwijl het volgens historici in het echte leven net andersom was. 

Wij zijn echter niet Frans en besloten de film eerst te bekijken alvorens op straat onze ongenoegens te uiten. En we kregen gelijk, want de film over drie Algerijnse broers die elk op hun manier betrokken raken bij de strijd om onafhankelijkheid van hun land, is een pareltje. Het lijkt wel of de drie hoofdrolspelers de gewelddadige periode zelf meegemaakt hebben.

Ook het visuele aspect is zo knap dat we ervan overtuigd zijn dat regisseur Rachid Bouchareb (Days of Glory, London River) de Algerijnse broer is van stylist-pur-sang Michael Mann (Collateral, Heat, The Insider). Als we één puntje van kritiek op de film 'moeten' hebben, is het wel dat Hors-la-loi net iets te lang duurt. Na twee uur en achttien minuten ga je het best eens naar buiten. Zonder protestspandoeken, welteverstaan. (mtm)

Extra: interviews en een making of.

film:

extra's:

gezien op blu-ray, ook verkrijgbaar op dvd / A-Film

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees