Anonymous

Anonymous

Foto: sony

Wie was William Shakespeare, de grootste auteur aller tijden? Was hij een begenadigd schrijver of slechts een opportunist, een 'ghost writer' voor een ander talent? Geen enkel manuscript is gevonden met de naam William Shakespeare. Zijn vader én dochter waren allebei ongeletterd. Bizar, toch?

Even terug dus naar het Engeland ten tijde van Elisabeth I. Edward de Vere (magistraal gespeeld door Rhys Ifans) is Earl of Oxford en een zeer getalenteerd en begeesterd schrijver. Enig probleem: zijn adellijke titel laat hem niet toe om toneelschrijver te worden. Hij vraagt de schrijver Ben Johnson om op te treden als zijn 'ghost writer'.

Wanneer zijn eerste toneelstuk Midzomernachtsdroom wordt opgevoerd met groot succes, durft Ben Johnson niet naar voren te komen als de schrijver en claimt de acteur William Shakespeare het stuk. Een legende is geboren. Ondertussen raakt Edward de Vere verwikkeld in politieke intriges aan het hof en begint hij een geheime relatie met de koningin. Was deze relatie misschien de inspiratie voor Romeo en Julia? Of zelfs Hamlet?

Actieregisseur Roland Emmerich (2012) giet deze ongewone complottheorie in een aangename en entertainende kostuumfilm. De decors kloppen en zijn mooi in beeld gebracht, de acteurprestaties zijn om van te snoepen. Het bekijken waard.

Bij de extra's een interview met de regisseur en de acteurs. (clw)

film:

extra's:

gezien op dvd, ook uit op blu-ray / Sony

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees